luni, 30 martie 2020

CÂNTECUL LUI CRISTOFOR Gheorghe APETROAE, Sibiu LA PORTO SANTO .

CÂNTECUL LUI CRISTOFOR
Gheorghe APETROAE, Sibiu

LA PORTO SANTO

Felippa, din Levant, plecând
cu mlădierile-i în valuri,
sub cerul nins cu ametist,
pe Cristofor, bolnav, şi-l duse
în dezmierdări și fericiri
pe lunga caravelă Sfinx
în paradisul Porto Santo:
o insulă-n strai andaluz
şi floare-n braţul ei, Azore,
cu-al Madeirei cer din Eden...!

Acolo unde zori pe mare
se sparg de stânce arenii,
aşa cum stelele de haos...!
Ca să-și aleagă împlinirea
în el: icoană -n roze crome…
Acolo îl aşază prinţ -
stăpân al legii, în castelul
din argilii şi-agate marmori…

Sub bolta-azură frântă-n valuri,
El, Cristofor, de Quinto, prinţ,
în braţe aprinse de lumină
și-n dezmierdări pure, fierbinţi,
de sânge-i, clocotind fiorii
spre arzătoarele dorinţi,
Felippa, crinul lui și-o poartă:
un trup cu El și-un singur suflet
cu har în gând şi în simţire,
cu-mpătimiri sfinte-n săruturi...

Era el, Crist… un vis al ei,
Ea, lui, oceanul fericirii...!


Felippa- fiica guvernatorului de Azore și Porto Santo, prima soție a lui Cristofor COLUMB.

sâmbătă, 28 martie 2020

STUDII TOPOLOGICE: SATUL ȘI COLIBELE-SĂLAȘE DIN MĂRGINIMEA SIBIULUI, Gheorghe APETROAE

STUDII TOPOLOGICE: SATUL ȘI COLIBELE-SĂLAȘE DIN MĂRGINIMEA SIBIULUI
dr. ing. Gheorghe APETROAE
Dezvoltarea economiei agrare şi pastorale, a meşteşugurilor şi comerţului constituie caracteristica principală a organizării istorice a vieţii în aşezările din zonele pericarpatice ale Munţilor Cibin. Aceste aşezări au avut o lungă perioadă ca centru de gravitaţie Cetatea dacică de la Tilişca. Aşezările de bază, deservite social-economic şi cultural de acestă cetate, sunt dispuse, cu excepţia satului Săcel, pe linia de contact dintre zona orografică colinară şi şesul depresionar format de afluenţii râului Cibin, iar satele Sibiel, Tilişca şi Fântânele şi-au creat vetrele chiar pe aceşti afluenţi. Aceste aşezări sunt situate la distanţe mici între ele, de 0,2-1 km şi se ţin în lanţ. Este cazul grupului format din satele Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş şi Tilişca. Celelalte sunt situate la distanţe care nu depăşesc 3,5 km (Săcel şi Orlat).
1. Istoricul aşezărilor: Datorită amplasării aşezărilor lor la poalele Munţilor Cibin şi dispunând de suprafeţe mari de pajişti naturale, locuitorii satelor Tilişca, Galeş, Sălişte, Vale, Sibiel, Fântânele, Orlat şi într-o oarecare măsură cei ai Săcelului s-au numit tradiţional “mărgineni sau sibieni”. Dincolo de aspectul că în această zonă au existat condiţii fizico-geografice favorabile păstoritului, cauzele principale care au determinat amploarea acestui păstorit în “Mărginimea Sibiului” fiind, după Paul Burcea, de natură fizico-geografică şi social-economică.
Păstoritul este, ca ocupaţie, în “Mărginimea Sibiului”, ancestrală, o îndeletnicire care îşi are începutul în evul primitiv şi, mai exact de la începutul Holocenului. Unele descoperiri efectuate în spaţiile apropiate (Ricoteciu şi Triguri, Ocna Sibiului) pot semnala prezenţa de populaţii şi îndeletnicirile acestora în întregul areal legat de perioadele glaciare ale pleistocenului.
Glaciaţiile de tipul Riss (Saale)/Würm (Vistula), bine reprezentate în acest areal, atestă existenţa în această perioadă a culturii de aşchiere. Către sfârşitul interglaciaţiunii Riss (Saale)/Würm (Vistula) apare cultura mosteriană, care combină culturile anterioare şi se caracterizează prin varietatea uneltelor. Cultura mosteriană creată de Homo neardertalensis, cu variaţii în areal, este rezultatul unor ample migraţii de populaţii. La sfârşitul acestei culturi, care corespunde primei părţi a würmianului (ultima glaciaţie) adică în perioada în care climatul s-a înăsprit mai mult şi omul era locuitor al peşterilor şi vânător de animale mari. Dar cultura mosteriană dispare aici în interstadiul Würm1/Wüm2, când apare Homo sapiens diluvialis, cu un nou tip de industrie = industria lamelară de piatră şi unelte de os (cultura magdaleniană). Aici Homo sapiens diluvialis, locuitor al peşterilor şi vânător apar şi îndeletnicirile artistice va grava pe pereţii peşterilor şi pe os, va modela argila şi va sculpta în os silueta animalelor contemporane lui: mamuţi, cai, cerbi, bizoni, urşi. Cu retragerea gheţarilor (14.000 ani î.H.), acest om va migra spre nord, urmând renul. Timpul de la începutul migraţiei spre nord şi până la venirea dinspre Orient, în acest areal, al altui tip de om, reprezintă mezoliticul (10000 ani î.H.). Cultura mezoliticului se va caracteriza aici prin unelte de piatră mici (microlite), uneori gravate sau pictate şi va dura mai mult de 6000 de ani.
Apariţia tipului de hominian brahicefal, migrat din Asia, va marca şi aici începutul neoliticului (3000-4000 î.H.) care coincide aproximativ cu instalarea climatului actual. În areal, în modul de viaţă şi cultura omului recent venit aici au loc schimbări importante : omul devine sedentar şi cultivă plantele, domesticeşte animale, părăseşte peşterile şi construieşte primele adăposturi. Îşi confecţionează unelte de piatră şlefuite şi descoperă ceramica. Arta, însă, nu mai constituie o preocupare, ca la Homo sapiens diluvialis. Aceasta va reapărea mult mai târziu, când aceasta se va îndestula economic.
Cultura neolitică va fi înlocuită prin cultura metalelor (2000-2600 î.H.), care se prelungeşte şi în prezent. Neoliticul constată prezenţa numeroaselor triburi “dacice”, dintre care unul cu centrul la Tilişca.
Dacii şi geţii, ramura marelui popor indo-european al tracilor, era unul şi acelaşi popor şi vorbeau aceeaşi limbă (Strabon VII, capitolul III,13) şi acesta cuprinsese toate zonele prielnice din această zonă a Europei, construind alese civilizaţii tribale. Iar, dacă în teritoriul actual al Transilvaniei, începând cu anul 200 î.H. au migrat celţii, aceştia au fost asimilaţi de populaţiile locale daco-gete, care reuşesc în secolul următor (secolul I al erei noastre) să constituie primul stat puternic daco-get, cu centrul în zona Munţilor Orăştie şi cu organizare tribală şi în zona mărginimii (Cetatea de la Tilişca).
Cea mai mare importanţă istorică cu privire activitatea economică şi socială a antichităţii dacice în această zonă o prezintă descoperirile arheologice de pe “Dealul Cătănaş”, teritoriu aparţinător înainte Galeşului, în prezent comunei Tilişca. Dealul Cătănaş, pe care se află cetatea dacică, este situat în partea nordică a localităţii Tilişca şi în N-V localităţii Galeş, sat aparţinător comunei Sălişte. El constituie un ultim deal pericarpatic care delimitează spre sud bazinul superior al râului Secaş iar spre nord delimitează bazinul Cibinului.
Cronologic locuirile de pe Cătănaş încep în jurul anilor 1100-1050 î.H. şi ca “Habitat hallstattian” aveau să dureze până la sfârşitul perioadei mijlocii a primei vârste a fierului, adică până la anii 650 î.H. Este vorba deci de o perioadă de cca. 500 de ani, începând de la anul 1050 î.H., legată de convulsiile marii imigraţii egeice.
Spre sfârşitul Hallstattului se extinde sinteza culturală de tip Basarabi. Spre anul 650 î.H., aceasta este tulburată şi de migrarea sciţilor din ţinuturile pontice, care se vor aşeza în centrul Transilvaniei ( Nicolae Lupu). Se constată “în situ” că locuirea hallstatiană a Cătănaşului nu a fost într-o vatră densă ci pe mai multe porţiuni ale terenului, accesibile şi cu climatul mai agreabil. Şi în prezent se observă cum terenul era amenajat numai în aşezarea bordeielor şi semibordeielor, în timp ce porţiunile de teren din jur se menţineau în forma naturală.
Îndeletnicirea de bază a locuitorilor acestei aşezări în hallstattian era păstoritul. Păstoritul, impulsionat şi din partea purtătorilor de cultură “nouă”, reprezenta cultura dominantă a epocii (D. Berciu, în istoria României, 1, 1960,p.143).
Păstoritul este subliniat şi de descoperirea figurinelor de bovidee şi berbeci, figurine care pun în lumină viaţa spirituală a celor ce le-au creat. Practica agriculturii este atestată prin descoperirea boabelor de mazăre şi de grâu, alături de vase de ceramică din prima vârstă a fierului, specifică Hallstattului timpuriu.
Îndeletnicirile casnice sunt atestate prin prezenţa greutăţilor de ţesut şi prin fusaiole, iar meşteşugul olăritului se evidenţiază prin materialul ceramic. Influenţele celtice sunt prezente prin vasele ceramice tipice, prin piesele de harnaşament şi prin brăţările de sticlă plan convexe care datează, în general, din cursul secolului al doilea î.H.
Prezenţa materialelor ceramice,materialului monetar şi pieselor de import, atestă o viaţă prosperă a aşezării, bazată pe dezvoltarea economiei agrare şi pastorale, cât şi a meşteşugurilor şi comerţului. Această constatare trebuie raportată la scara întregii populaţii mărginene, dependentă economic şi politic de această cetate, ca centrul tribal. În faza următoare, cetatea dacică de la Tilişca îşi reface liniile de fortificaţie prin dublarea întăririlor şi amenajarea acceselor dinspre vest.
Construcţiile, cu pereţi din piatră, mai ales de râu dar şi de stâncă legată cu pământ, erau destinate unor ateliere de prelucrare a fierului, la fel acoperişul din ţigle (plăci ceramice) rezistent la focul intens în prelucrarea fierului brut. Descoperirea unor nicovale mici şi a unui ciocan orfevier atestă existenţa atelierului de prelucrare a podoabelor, iar uneltele cuţite, dălţi, tesle, securi, sfredel, pânză de fierăstrău atestă existenţa atelierului de prelucrare a lemnului. Cuţitele de tăbăcar folosite la întinsul şi rasul pieilor, precum şi cuţitul propriu confecţionării încălţămintei sunt probe pentru industria de prelucrare a pieilor. Practicarea torsului şi a ţesutului este confirmată de descoperirea greutăţilor de ţesut şi a fusaiolelor. Armele sunt reprezentate prin vârfuri de lance, vârf de suliţă şi umbouri de scut.
Descoperirea pietrei de râşniţă din tuf vulcanic, a chiupurilor, a săpăligilor şi a secerelor de fier, urmele de păioase din masa cărămizilor, atestă din plin practicarea agriculturii pe o scară mare.
Creşterea vitelor, la rândul ei, este confirmată prin numeroasele oase provenind de la vitele mari şi mici. În acelaşi timp, prin legături de schimb, se procura prin schimb piatra de carieră pentru zidurile fasonate, râşniţele din tuf vulcanic, fierul brut, piesele de bronz şi argintul folosit în executarea monedelor şi obiectelor de podoabă şi chiar a unor obiecte de artă. Se pare că acestea erau în parte de origine romană şi greacă. Pe baza relaţiilor pe care comunitatea le avea cu cei care comercializau bunurile de import, de la mari depărtări, erau procurate piese ceramice, opaiţe, oglinzi, vase de sticlă, obiecte de bronz. Producţia atelierelor meşteşugăreşti nu era rezervată numai locuitorilor cetăţii, aceasta acoperea şi cerinţele locuitorilor în aşezările din împrejurimi (din bazinul Cibinului și bazinul Secașului- Sebeșului).
Ridicarea sistemului de fortificaţii, cu cele două centuri şi terasarea spaţiilor dintre cele două linii de apărare, spre ale face proprii amplasării diferitelor construcţii sunt duse la îndeplinire în timpul lui Burebista, cu ajutor din alte părţi «piatra cochiliferă folosită la structura zidurilor celor două turnuri de pătrundere în cetate şi cu specialişti greci) (V. Pârvan, Getica)».
Cu siguranţă că populaţia din jur, din satele Galeş, Sălişte, Fântânele, Sibiel, Tilişca şi Rod beneficiau de dezvoltarea cetăţii la începutul secolului I al erei noastre. S-ar părea că şi populaţia unor sate din bazinul Secaşului (Apoldu, Miercurea etc.), (care probabil aveau acces pe partea de vest a cetăţii), gravita economic, politic dar şi religios la această aşezare.
Aşezările de bază, deservite social-economic şi cultural de cetate, s-au dispus, cu excepţia satului Săcel, pe linia de contact dintre zona de dealuri şi şesul depresionar format de afluenţii râului Cibin sunt satele Sibiel, Tilişca şi Fântânele,care şi-au creat vetrele chiar pe aceşti afluenţi.
În dezvoltarea istorică a zonei printr-o reţea de comunicaţie , pe trasee uşor accesibile s-a ajuns ca toate aceste aşezări să graviteze spre Sibiu, oraşul care defineşte întreaga zonă = Mărginimea Sibiului şi cu care formează un habitat organic, a cărui populaţie munceşte şi creează în coordonatele unui spaţiu spiritual format pe parcursul unei îndelungate istorii.
Abordând aspectele economice ale aşezărilor din areal, ale unor tradiţii în îndeletnicirile agrar-pastorale, pe lângă vatra satului, fiecărei aşezări îi corespunde, în zona fâneţelor, o a doua parte de ansambluri construite şi care, în graiul locurilor, se numesc “la colibi” sau “la pădure”. Dispuse în zonele de fâneţe ale fiecărei aşezări-matcă, în grupuri mai compacte sau mai risipite, pe feţele însorite ale colinelor, aceste aşezări fac parte din aşezarea-matcă şi reprezintă partea economico-culturală a acesteia. Aşezarea matcă şi “colibele” formează un corp social şi cultural inseparabil, colibele, reprezentând o prelungire importantă a gospodăriei din aşezarea matcă.
Se pune problema, unde erau situate aceste aşezări în etapa istorică de cetate din această zonă. Pe actuala lor vatră, cu prelungirile din munţi, răsfirate în munţi sau munţii erau complet împăduriţi şi atunci aşezările se restrângeau la actuala lor vatră. Şi totuşi, populaţia lor, predominant de păstori, rătăcea pe culmi în căutare de păşuni. Studii asupra aşezărilor marginale şi structurii lor tipologice ne arată că din istorie populaţia acestor sate pendula între sat şi colibe, aşezările matcă şi colibele de la pădure, fiind fenomene interdependente, născute concomitent şi nu succesiv. Ocupaţia agricolă efectuată în “dricurile” arătoare de la câmp este la fel de veche în zonă, ca şi îndeletnicirea pastorală. În această zonă, cu economie pastorală, construcţiile gospodăreşti (şura şi grajdurile) erau aşezate înspre uliţe, iar casa în fundul curţii, în aceeaşi linie cu şura sau de-a curmezişul curţii. Acest ansamblu gospodăresc funcţional a suferit modificări pe măsura diminuării economiei pastorale şi înlocuirii ocupaţiei dominante: păstoritul, cu practicarea masivă a altor îndeletniciri: agricultura, pomicultura, meşteşugurile şi industriile ţărăneşti, lucrul la pădure, cărăuşia, comerţul etc. Aceasta nu va schimba însă nici astăzi structura de ansamblu a aşezărilor cu cele două părţi legate organic : satul şi colibele. Aşezările de colibe, care acoperă hotarul de fâneţe şi păşuni al întregii zone de munte, este expresia condiţiilor de mediu şi cerinţelor ocupaţiilor pentru aceste comunităţi de-a lungul veacurilor.
Ing. dr. Gheorghe Apetroae, Sibiu

vineri, 27 martie 2020

O PREZENTARE SUCCINTĂ A REVISTEI ”FEED BACK” nr. 1-2, IANUARIE, FEBRUARIE, Anul XVII, 2020, comentariu: Gheorghe APETROAE, Sibiu

O PREZENTARE SUCCINTĂ A REVISTEI ”FEED BACK” nr. 1-2, IANUARIE, FEBRUARIE, Anul XVII, 2020, comentariu: Gheorghe APETROAE, Sibiu
”Instituția premiului în România” , editorial, de Daniel Corbu și „Eminescu și Transilvania”, sau „Elogiul culturii naționale românești”, excurs, de Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române.
Comentariu realizat de Gheorghe APETROAE, Sibiu.
După ce aveam să parcurg cu deosebit interes paginile revistei de experiment literar ”FEED BACK” nr. 5-6, mai, iunie 2019, fiind atras de valorile literare identificate într-o revistă literară de excepție, nu mi-a fost greu să mă apropii, din nou, de data aceasta, de nr.1-2 IAN. - FEBR. Anul XVII 2020 al acestei reviste și să-i parcurg cu mult interes conținutul.. Revista ”Feed Back”, după cum se știe, apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, începând din anul 2003, la Iași și este editată de Asociația Culturală ”Feed Back”, având director pe poetul și omul de cultură ieșean Daniel CORBU, redactor șef, pe scriitorul Călin COCORA, redactori, pe scriitorii: Tiberiu ROȘU, Iulian MOCANU, Ion P. IACOB, tehnoredactor: Janine PÎRVULESCU, corector: Daniela ASTĂRĂSTOAE și redactori asociați: Emilian MARCU, Adrian SUCIU, Ionuț CARAGEA, Olimpia IACOB, Victoria FONARI (Rep. Moldova), Viorel BOLDIȘ (Italia), Carmen DOREAL (Canada), Bill WOLAK (S.U.A.), Laureano SILVEIRA (Portugalia).
Din parcurgerea revistei mi-am putut da seama că întregul său conținut se constituie un monolit literar, cu o densitate de principii ideatice expuse într-o estetică tipologic- culturală și într-o concepție stilistic unitară, integralistă, notabile, în formule de abordare hermeneutică a unor teme extrase, mai bine spus, selectate din diferitele medii literare și cultural-noezice și abordate cu accente, atitudini și semantici extrem de interesante, sub aspect epistemologic și axiologic.
În aceste două numere, m-am oprit, în primul rând, la editorialul revistei scris de Daniel CORBU, directorul revistei și la eseul excurs, de Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române, prezentat în aula Academiei, intitulat „Eminescu și Transilvania”, sau „Elogiul culturii naționale românești”. Își publică, sau li se publică, de asemenea, în aceste două numere poezie, proză și exegeze, toate lucrările înserate, cu un conținut valoric înalt: Vasile VLAD, Basarab NICOLESCU, Matei VIȘNIEC, Andrei ZANCA, Arcadie SUCEVEANU, Ionuț CARAGEA, Viorel MUREȘAN, Horia ALUPULUI, Mihaela AIONESEI, Mihaela OANCEA, Ana ȘTEFĂNESCU, Daniel MARIS, Diana Dobrița BÎLEA, Constantin STANCU, Vasile FLUTUREL, Angela BACIU, Viorel BOLDIȘ, Mihaela GUDANĂ, Maria IEVA, Zina BIVOL, Marilena APOSTU, Marin TUDOSE, Constantin TRANDAFIR, Olimpia POP, Tudor GHIDEANU, Marin MINCU, Mioara BAHNA, Sabin BĂLAȘA, Sașa PANĂ, Ion NEGOIȚESCU, Carmen DOREAL, Ingrid Beatrice COMAN-PRODAN, Al. HUSAR, Ioan ALEXANDRU, Grigore VIERU, Cezar IVĂNESCU, George ASTALOȘ, Horia ZILIEU, Emilian MARCU, Rodolphe GASCHE, Claude PÉLOQUIN, T.S. ELLIOT, André BRETON, Salah MAHDI, Félix GRANDE, Alberto PIMENTA, Jim KASSIAN, Enea MAROCOLO, Vasili ŞUKŞIN, Claude SIMON, Salvador DALI, Daniel CORBU și Brentley FRAZER.
Editorialul scris de Daniel CORBU, intitulat ”Instituția premiului în România” l-am găsit valoros prin modul în care autorul reușește să ne releveze regresia valorică a premiilor acordate în artă și literatură,în ultimul timp, ” recompensele mărunte, bazate, de multe ori, pe relații cumetriale și pe ... reciprocitate”, devenite endemice în literatură și arte, generate în fond de „Ahtia după premiile gloriotarde...”, și, antitetic acestora, se relevă refuzul acestor premii, amintind de Jean Paul Sartre (Premiul Nobel) și de Eminescu (Premiul Regal), dar și nemulțumirea ”boierului poet, n.n.) Mircea Dinescu, de cuantumul „insignifiant” al premiului „Mihai Eminescu”, comentat și persiflat de circumstanțialul „ îmbolnăvit de pozitivismul vremurilor, de poetul (care) a uitat cu totul de valoarea simbolică a unui premiu”.
Se pare, reflectând asupra calității lucrărilor premiate de ani încoace, că și Instituția premiului în artă și literatură este dominată de efectele subculturale ale unor lucrări ajunse a fi premiate și care se situează în coordonatele unui imaginar subcultural, al unor nonvalori literare și artistice și care își fac cu mult succes loc în primele rânduri, în criza tot mai accentuată a globalismului și consumerismului media.
În această perioadă, în care cu siguranță ne găsim, a încercărilor de resetare a priorităților culturale și științifice, Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române, în eseul prezentat de acesta în aula Academiei, intitulat „Eminescu și Transilvania”, sau „Elogiul culturii naționale românești”, se referă la Eminescu și trece în revistă rolul lui Mihai Eminescu în cultura și literatura română, valoarea creațiilor sale în literatura universală și ne trimite, în primul rând, la critica lui George Călinescu, la tot ce s-a scris despre poetul plasat „sub semnul eternității”, despre concluzia acestui exeget, care este tulburătoare: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc...”. Și aceasta, în contrast cu « patimile exhibate de unii „critici” imberbi atunci când venea vorba de Eminescu». Un exemplu de denigrare „erudită şi matură”, este cel care aparține lui Lucian BOIA, de la Universitatea din București, în 1997, printr-o lucrare eseu, apărută apoi în mai multe ediţii, în tiraje „de masă”, consistente pecuniar, la Editura „Humanitas”, în care Eminescu « este portretizat, în chip necruţător, în paginile cărţii sale drept „mit”, cu următoarele conotaţii: „autohtonist şi xenofob” (p. 11), „naţionalist” (p. 60), „gazetar şi profet naţionalist” (p- 91), „antioccident. - Lucian Boia, Istorie şi mit în conştiinţa românească, Bucureşti, 1997...» . Și aceasta, desigur, cu un comportament detractor al acestuia, fără a ține seama de realitatea istorică, relevată în realitatea ei de academicianul Ioan-Aurel POP, de faptul că « Cele mai progresiste figuri ale secolului lui Eminescu erau luptătorii pentru propăşirea idealurilor naţionale, îndreptate împotriva ocupanţilor, împotriva „naţiunilor imperiale”, educate ca să stăpânească. Glorificarea trecutului nu este „păcatul” lui Eminescu, ci al tuturor creatorilor romantici, de oriunde, iar ura (exprimată poetic ori gazetăreşte) faţă de străinii asupritori (sau consideraţi ca atare, în bloc) este un atribut general al elitelor popoarelor supuse. A-l acuza pe Eminescu de xenofobie în acord cu idealurile democratice de azi şi cu legislaţia în vigoare este ca şi cum l-am respinge pe Aristotel pentru că i-a definit pe sclavi drept „unelte vorbitoare”». Și, conchide în acest obiect istoric, pe deplin certificat, academicianul Ioan-Aurel POP : «A fi „naţionalist” în epoca lui Eminescu însemna a-ţi iubi în chip neţărmurit ţara şi poporul şi a lupta pentru libertatea naţională. (...)Toți marii contemporani ai lui Eminescu, din România şi din ţările vecine, au construit ţările lor, naţiunile lor moderne, s-au mândrit cu aceasta şi s-au declarat „naţionalişti”. A fi „naţionalist” atunci însemna a lupta contra puterilor multinaţionale înglobante, care îngrădeau folosirea limbii proprii, a religiilor şi confesiunilor specifice, a tradiţiilor popoarelor mai mici, oprimând sute de milioane de oameni. Prin prisma unor anumite curente contemporane, această atitudine poate părea demnă de condamnat, dar abordarea aceasta este complet falsă şi arată lipsa unei gândiri istorice». Complet edificat asupra condiției istorice a națiunii române, academicianul Ioan-Aurel POP relevă în continuare faptul că: «Acuza de naţionalism adusă lui Eminescu este însă - inclusiv din perspectiva contemporană - foarte gravă. Ea vizează şi atitudinea poetului faţă de Transilvania. Să ne amintim că în anul 1850, când se năştea... Eminovici la Ipoteşti, ţara noastră exista numai în sufletele unor vizionari, era o ţară de ţări supuse puterilor vecine. Oltenia şi Muntenia formau ceea ce străinii numeau Valahia, iar românii, Ţara Românească, „provincie privilegiată”, situată în orbita Imperiului Otoman; Dobrogea era, de mai bine de patru secole, efectiv sub ocupaţie turcească; regiunea dintre Carpaţi şi Prut forma ciuntitul principat al Moldovei, dependent, aidoma Valahiei, de Imperiul Otoman; Ţara de Sus - numită ulterior Bucovina - cu vechile capitale ale Moldovei şi cu gropniţele domneşti (inclusiv cu mormântul lui Ştefan cel Mare) se găsea, de la 1775, sub austrieci; Moldova de răsărit (dintre Prut şi Nistru) era frântă de ruşi la 1812; Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul se aflau sub Habsburgi de la 1688 şi sub stăpâni străini de vreo şapte-opt secole. Orice intelectual român responsabil de atunci nu putea să fie decât revoltat de această situaţie şi dornic de unificare politică a naţiunii, adică „naţionalist”». Iată cât adevăr despre națiunea română și cu câtă demnitate a putut să se manifeste Ioan - Aurel POP în discursul său, în relevarea acestor momente triste din istoria poporului român, prin a arăta că « Eminescu, purtând în suflet ţara întreagă, „de la Nistru pân-la Tisa”, nu avea cum să ocolească, în viaţa reală şi în cea recreată prin opera sa, Transilvania. A văzut în Transilvania originea statelor româneşti, prin voievozii descălecători, originea şcolilor în limba română, prin dascălii „descălecaţi” la Bucureşti și Iaşi, dinspre Sibiu, Braşov, Blaj ori Cluj, a admirat în Transilvania leagănul erudiţiei, acribiei şi dăscăliei, dar, mai presus de toate, icoana românismului păstrat nealterat, cu rădăcinile lui daco-romane .(...). Eminescu a fost emoţionat sincer în Transilvania, de oameni, de port, de maniere, de nevoia deşteptării acestei părţi a naţiunii, ţinute încă în ignoranţă şi supunere.(...) La serbările Putnei, Eminescu a strâns simbolic ţara la un loc, sub oblăduirea spiritului ştefanian, iar în organizarea evenimentului s-a sprijinit în chip serios pe transilvăneni şi bucovineni.».
Da. Pentru că Ioan-Aurel POP relevă în discursul său spiritul național accentuat, vizionar al poetului: «Eminescu a scris despre „Dragoş Vodă cel Bătrân”, despre „românii pierduţi pe Criş şi pe Mureş”, despre „Mureşan” care „scutura lanţul”, despre „Târnava prinsă în galbine maluri”, l-a văzut aievea pe Horea „stând călare pe-un munte falnic”, strajă pământului şi poporului „de la Nistru pân-la Tisa”... În tot acest timp, a văzut mai adânc decât alţii devenirea ţării, adică independenţa de la 1877 şi nedreptatea marilor puteri faţă de sacrificiile românilor, pierderea Bugeacului şi obţinerea Dobrogei (în 1878, când vecinii generoşi „ne-au luat ceea ce era al nostru şi ne-au dat ceea nu era al lor”), proclamarea ţării drept regat, cu prestigiul crescut în Europa (1881) şi apoi, la scurtă vreme, nu a mai văzut nimic din nimicnicia lumii acesteia, hotărând să ne vegheze din ceruri, ca „un tânăr voievod” rătăcitor prin stele.»... Dar, ne asigură Ioan-Aurel POP și îi certifică lui Eminescu că, din punct de vedere istoric: «(...) calitatea de arhitect (în sens spiritual) al României moderne nu i-o poate lua nimeni lui Eminescu. Mort trupeşte în 1889, poetul nu a apucat să vadă Războiul cel Mare de întregire a Neamului, nici Mărăşeştii, nici adunările de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, nici dreptatea istorică pe care, în fine, ne-au făcut-o cei mari la Paris, în 1919-1920, recunoscând deciziile democratice ale românilor și când au admis ireversibil un Regat al României, de circa 300 000 de km pătraţi, exact „de la Nistru pânla Tisa”, cum prevestise marele vizionar»... Academicianul Ioan-Aurel POP se referă în excurs, într-un mod cu totul avizat, și la istoria românilor, așa cum a relevat-o cronica costiniană: «Miron Costin, convins că „numele [nostru] cel drept din moşi strâmoşi este român, cum îşi cheamă şi acum locuitorii din ţările ungureşti, şi muntenii ţara lor şi cum scriu şi răspund cu graiul: Ţara Rumânească”»... Și continuă istoricul în discursul său notabil: „Dar - ceea ce nu spun detractorii - la fel scriseseră şi gândiseră şi Dante, Shakespeare, Cervantes, Goethe, Puşkin sau Petöfi, ca şi Gibbon, Mommsen sau Michelet despre ţările şi popoarele (naţiunile) lor. Nici ei nu mai sunt citiţi integral azi în culturile lor şi în cultura universală, dar cât de mediatizate sunt în continuare mesajele lor! Şi cât de nesemnificativi şi de mărunţi sunt aceia care-i hulesc (precum Lucian Goia, pe nemuritorul Eminescu,n.n.)! Marile spirite universale - chiar dacă exprimă idei generale - nu pot reflecta decât epocile şi ţările lor. Toţi marii scriitori ai lumii sunt mai întâi scriitori naţionali, fiindcă - chiar şi atunci când nu recunosc asta - exprimă chintesenţa popoarelor lor, specificul local, cel mai adesea specificul naţional. Cum să fi fost Eminescu „universalist”, „internaţionalist” şi „cosmopolit” când ţara aceasta, de-a lungul vieţii lui pământeşti, nu a existat în realitatea ei recunoscută decât în sufletele și în minţile românilor? Cum să fi predicat Eminescu unirea cu alte neamuri, când nu era făcută și acceptată încă unirea neamului său? Cum să ne permitem că condamnăm o linie firească de gândire care, din Evul Mediu, până la Ureche şi Costin,(...) la Dimitrie Cantemir, la Şcoala Ardeleană și la Avram Iancu, la Nicolae Bălcescu și la Mihai Eminescu, la Kogălniceanu şi Alecsandri, Bariţiu şi Bărnuţiu, la corofeii Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român, la patriarhul Miron Cristea, Vaida Voevod și regele Ferdinand, la Gheorghe Brătianu, Iuliu Maniu, Iuliu Hosu, Ioan Lupaş, Ion C. Brăteanu, Nicolae Iorga, Dan Berindei și la Constantin Giurescu sau Ion Aurel Pop ș.a., este, la toți, acești exponenți naționali, animați o gândire armată cu sentimente naționale, care „a(u) condus treptat, în chip firesc,sau contribuie în prezent la crearea prin cultură a adăpostului politic necesar acestui popor, adăpost numit România? În acest edificiu - văzut de Eminescu aievea şi glorificat prin creaţia sa - Transilvania era coloană vertebrală, axă de susţinere şi rezervor etnic românesc”. Ioan-Aurel Pop, un istoric cu mult patos național și în calitatea sa de președinte al Academiei Române, prin acest nobil excurs național, are tot dreptul de a reglementa un demers național,în sarcina celui mai înalt for academic reprezentativ național, spunând: „Academia Română are menirea - prin testamentul lăsat de atâţia înaintaşi şi, în primul rând, de Eminescu - să vegheze la conservarea, dezvoltarea şi perpetuarea acestei realităţi şi să nu permită punerea sub semnul întrebării a legatului unităţii naţionale, prin voci izolate, care vor să impresioneze ori să strângă capital politic şi pecuniar. De aceea, se cuvine ca insinuările evocate şi altele (care susţin că Eminescu este perimat şi bun de pus în debaraua istoriei ori că limba română nu mai poate să servească pentru comunicare, ci doar pentru înjurături etc.) să (poată fi, n.n.) auzite (trăim, slavă Domnului, într-o ţară care respectă libertatea de opinie!), dar nu şi ascultate(!!!). Să nu ne lăsăm amăgiţi de visele autonomiste, care amintesc triste experienţe de discriminare medievală! Poporul acesta, deplin format prin secolele IX-X după Hristos, atunci când apar primele ştiri scrise despre blaci, vlahi, valahi, volohi etc., a trăit circa un mileniu (şi mai trăieşte încă, în parte) despărţit şi umilit, obligat să se plece sub sabie şi să se ticăloşească că, a cunoscut peste patru decenii de dictatură comunistă şi alte multe rele. Generaţii de înaintaşi vrednici s-au chinuit, s-au luptat şi, mulţi, au murit că să făurească România, s-o apere, s-o primenească şi s-o preamărească... România - visată şi cântată de Eminescu în versuri - există, sub aspectul dreptului internaţional și cu multe avataruri, de circa un secol sau un secol şi jumătate. N-a fost aceasta o vreme edenică, dar a fost una de afirmare a naţiunii, în vreme ce alte „ţări şi neamuri” - cum spune cântecul - „au pierit”. dar nu (...) edificiul nostru naţional, care ne dă tărie, energie, personalitate, onoare şi demnitate. Eminescu nu a fost şi nu este infailibil şi poate fi, natural, criticat. Dar dacă Eminescu a greşit în chestiunea naţională, atunci toate spiritele noaste tutelare au greşit, ceea ce este absurd, revoltător şi ruşinos.(...)??!! Este bine să avem în faţă lecţia pesimistului Eminescu şi să rezistăm. O mie de ani de dezbinare şi despărţire ne-au condus pe noi, românii, la un secol de unitate naţională! Cum să punem semnul egalităţii - la scara timpului pământesc - între o mie de ani de singurătate şi o sută de ani de unitate? Deocamdată trebuie să fie clar pentru multe generaţii viitoare că „unirea face puterea” - cum spusese alt moldovean -, dar, mai mult decât atât, unirea sub semnul culturii naţionale şi al lui Eminescu ne dă raţiunea de a fi ca popor pe această lume, conchide Ioan Aurel POP, prin a arăta că Eminescu nu are nevoie de laude sau de elogii. Eminescu este, în sine, elogiul şi lauda poporului român! Ne bucurăm de faptul că, în sfârșit, după atâți ani de indiferență asupra condiției naționale a poporului român, manifestată, cu puține excepții, de membrii forurilor științifice românești, a apărut o stea călăuzitoare de neam, a apărut un român nobil, academicianul Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române, pentru a le arăta și a le lumina celor cu competențe în drept istoric, calea noastră națională de urmat, având ca exemplu și far clăuzitor pe vizionarul națiunii române, pe Eminescu!
Dr. ing. expert Gheorghe APETROAE, Sibiu, eseist și poet, membru fondator și activ al ASTREI.

O ALTĂ OFELIE, UN ALT ARTHUR, Gheorghe APETROAE, Sibiu

O ALTĂ OFELIE, UN ALT ARTHUR
Gheorghe APETROAE
Înviorată de un cer în arsen,
în inimile reci, primăvara,
cu trecerea luminii,
poetic, tu o pulsezi
din fluidul argintiu:
E o nălucă venită aici-
un văl crisal timpuriu,
precum un nor norveg-
căzut pe al Moldovei grind ..?!
E o altă olivă, Ofelie,
sedusă de un alt Hamlet
și pe steul argilic,
sfidând neînceputul,
pentru el, e acum în derivă...!
Ea vine aici, în crisotil,
tot de câte ori, un sfânt
pelerin vagabond
cu „ Cartea facerii” în desagi
și cu moartea virală în El,
vrea să întrerupă pâclei
colindul ei în oriunde...!
Diamantie și în neștire
se aruncă în hăul- cinabru,
precum eternitatea - văl
de idealuri şi vise-
incertitudini cu plutiri
în oglinda amurgului...!
Simetriile munţilor de aici,
înaripați în tine,
țin primăverii de coborâre
în fiordurile reci - un văl
lung și gros al unei alte Ofelii
dintr-un alt... Port Arthur...!
Și ca un crepuscul în granat,
ce- alungă luminii, din tine,
razele- flăcări în evantai,
întârzie primăverii începutul,
ca să revină aici- unică umbră,
sfârșitul, lângă Shakespeare...

DESTIN, Gheorghe Apetroae, Sibiu

DIN GLASUL SFÂNT AL BUCOVINEI
Gheorghe Apetroae Dela Boroaia 
*
Din locuri sfinte, neştiute până ieri,
sub cerul în lazur- de obârşie-n tăceri,
lungi nouri andaluzi, ce-ți plouă amintiri,
te poartă-n nord pe-angelice cărari...
*
Iar locuri, ale tale dragi, mirificul senin
cu straja ce-ai lăsat-o la propria zidire-
izvod de cântec slobod și de flăcări vii-
curg în magnetic ritm și-ți înfloresc destinul...
*
Dar, cum poți a scapa de-a ta copilărie,
de care te-a însângerat cu-nhăruit cuvânt,
în ea, cu retrăiri, obsesii și-amintiri
cu care te colindă fantasma despărțirii...?!
*
Că tu, copil, ştiut de toţi un răsfățat, de-atunci
cu dor mărturisit, efebul libertăţii,
în rang de zeu, îți sorbi duhul din lunci
și din lazur destinul, urci scările vieţii...
*
Azi, adoptat al umbrei unui timp vărsat,
decis de-a luneca pe cercul firii,
mai înţelegi ușor ecoul neliniștii din zi
din glasul sfânt al Bucovinei!

CUM POȚI UITA DE UNDE VII?
Gheorghe Apetroae Dela Boroaia 
*
Cum poţi ca să uiți de unde lesne vii
cu stela ta din galaxia locului aprinsă
pe urma unui cer, de patimă cuprins,
tu, magul Crist vestind neînceputuri...?!
*
Da! Ai fost sortit să fii robit de locuri
cu dor aprins de ele și cuprins de graţii
să pleci din locul tău dintru-nceput, acum
între visări şi triste contemplaţii...!
*
Aici, tu simţi că ți-ai găsit și-un rost
din stânci crescut, îți porți aici destinul,
un adoptat de-Ardeal, aprins de gânduri:
substanță din străbune fluorine câmpuri!..
*
Azi, rege-al serii tale și orbit de griji
duh al luminii, răzvrătit cu-apusul,
te-mbălsămezi cu trecerea prin sine,
la grele întrebări, a le găsi răspunsuri...
*
..cum poţi ca să uiți de unde lesne vii
.în agățări glicine cu sufletu-n trezii,
chemărilor în ieri, le mai colinzi adâncul...!
Sibiu, 1983

Literatura, Postmodernismul lui Mircea Ivănescu Gheorghe Apetroae - Sibiu

Mircea Ivănescu (n. 26 martie 1931, București – d. 21 iulie 2011, Sibiu, România). A fost un scriitor, poet, eseist și traducător român. Cu domnia sa am colaborat mai mulți ani, începând din anul 1984.
Literatura, Postmodernismul lui Mircea Ivănescu
Gheorghe Apetroae - Sibiu
Poezia curentelor postmoderniste, în general, un edificiu liric de scurt metraj s-a construit în peisajul literaturii contemporane de către Mircea Ivănescu din elemente structurale de firească sensibilitate, într-un sublimat de interioritate și de incantație, în figuri suprastilistice de simbol. Se asistă la seria construcțiilor poetice în afara convențiilor estetice, cu un liant de metaforă specifică genului său livresc, în crome stranii și în vibrații asonante... Se descoperă în registrul armoniilor fonice ale acestui creator de sublimări literare partituri ale dizarmoniilor cosmice, care dezvoltă voliţii şi atitudini propensive limaxice, stări noetice celeste ce reverberează în integralitatea existențialismului antropologic cu o rezistență comprehensivă nebăuită în ecuațiile sale estetice (din „Versuri”...vorbe, vorbe, vorbe; din „Alte poezii”...poezia e altceva...) . Acest gen de versificație, analogică prozei scurte, se soluționează sistemic prin substituirea unor termeni clasici lirici și ritmici cu algoritmarea estetică a grotescului, mitului, chiar și a satanicului, răului, tragismului uman și a sinistrului, spre a crea în structurile poetice înterfeţe - măști cu reflexii antinomice de natură telurică și apolinică de înaltă factură, opuse prețiozității estetizante. Se vrea a se pune în evidență toate aceste ipostaze ale valorii creaţiei sale prin tropismul metaforei, prin corespondențe și analogii de termeni identificatori prin simple intenții absconse: frumosul, concretul uman și normalitatea ontologică în structuri cu formulaări ermetice. Dar, rolul poetului este de a umaniza naturalul și socialul, prin utilizarea acestor elemente artistice postmoderniste cu principii simbolistice și imagistice, lingvistic, dominate de imagism metaforic, esențe lirice care ne despart de creațiile versicate clasice, prin înlăturarea măștii, iluziei, exoticului și disimulării în actul creației....Mircea Ivănescu, așa cum l-am cunoscut şi cum l-am putut urmări direct în abordările critice ale creațiilor prezentate de diferiții autori sibieni sau din afară, în cadrul sedințelor de lucru ale cenaclurilor sibiene, era unul dintre puținii poeți care în destinul și voința-i, livrești, putea realiza facil, uneori cu tentă ironică, comparații - corespondențe în principiile textelor comparate, rostind frecvente citate bine articulate, în contextul acelor ședințe, din scrierile lirice ale lui Baudelaire, Paul Valery, E.A. Poe, W. Williams, S. T. Eliot, Dylan Thomas. Cocheta foarte relaxat cu P. Eluard, J. P. Jouve, G. Apollinaire, Jean Arthur Rimbaud. Nega, cu accente sociologice radicale valorile civilizației tradiționale, până la a le ignora, împreună cu Tristan Tzara, R. Barthes, A. Breton, P. Claudel, Pierre Reverdy, Umberto Saba și Giusepe Ungaretti. Sau particulariza, cu o spontaneitate genuină, rezonanțele meditative ale sensibilității și neliniștilor cotidiene, preparând pe loc soluții politice pe care le releva anecdotic, ca pe o iubire aridă, pe care o asocia cu melancolia și singurătatea în fața neantului, cochetând de această dată cu Vittorio Sereni, Garcia Lorca, A. Ginsberg, Hermann Hesse, Robert Musil , Raymond Queneau, J.R. Jimenez, sau lua figura profetului, tălmăcind mesajele transmise de textele auctoriale ale participanților cu creații în cenaclu, aducându-le în luminarea poetică, prin descifrarea facilă a misterelor existențiale din textele expuse, lucrând cu o sumă de culturi și învățături sedimentate în lăuntricul său, pe care ni le releva, împreună cu Saint-John Perse, D. H. Lawrence, Bernard George Shaw , Craig Marianne Moore, E. W. L. Pound , W. C. Wiliams. Apăsând pe pedala realismului, în lucide observații, îl semnifica pe Cesare Pavese , Salvatore Quasimodo, contând pe personalitatea singulară și expresivă a liricii lui Rainer Maria Rilke și a lui Rabindranath Tagore... Mircea Ivănescu s-a configurat, astfel , într-un simbol critic al postmodernismului literar în România. . - De ce? Pentru că a reușit sindinamic şi spatial sinchorologic inducerea acestui curent - postmodernist narativ în poezia românească contemporană. A reușit cu succes aceasta, așa cum o releva Mircea Ivănescu în ” Poezia e altceva, vol. Versuri, 1968”, prin intervențiile sale edificatoare, prin structurarea accentuat anecdotică, expresionistă și ficționist transfigurativă a formelor sensibile şi abisale, de la satiric și până la descifrarea misterului ființării... Poezia sa inedită și prin critica doctă dezvoltată în cercurile literare sibiene Mircea Ivănescu a activat suprarealismul și expresionismul în lirica sibiană și le-a extrapolat cu mult succes în poezia românească în acei ani memorabili pentru literatura sibiană, o bază valorică pentru elevația creației lirice stilizate postmoderne din sedimentele impresiilor entive lăuntrice revelatoare... Reuşise într-un scurt timp inducerea
posmodernismului în spaţiile literare româneşti, Mircea Ivănescu, la cotele pe care le reușise alţi titani ai literaturii în alte spații literare, amintind de Allan Edgar Poe, W. C. Wiliams , Henry Louis Mencken, Edmund Wilson și John Crowe Ransom - în critica literară și eseistica americană, Andre Gide, J.F.E. Lemaitre, Andre Maurois, Andre Thibaudet, Charles Mauron, Jean-Pierre Richard, Jean - Paul Sartre și L. Goldman în critica literară și eseistica franceză, Friedrich Gundolf, Karl Kraus și Werner Krauss în critica literară germană, Eugenio Montale și Antonio Gramsci, în critica literară italiană, William Edmund Gosse, Edward Herbert Read, Middleton John Murry și Arthur Symons, în critica literară și eseistica engleză, iar Gomez de la Serna și Miguel de Unamuno, în literatura spaniolă și nu numai, în toate aceste spațialități culturale. În același timp, prin erudiția și talentul său scriitoricesc, cât și grație activității de traducător, prin numeroasele traduceri din limba engleză, să nu uităm traducerile din Wiliam Faulkner (Povestiri...), Francis Scott Fitzgerald (Marele Gatsby), Soren Aabye Kierkegaard (Şcoala creştinismului), Friederich Nietzsche (Naşterea filosofiei în epoca tragediei greceşti), culminând cu traducerea romanului Ulysses al prozatorului irlandez James Augustine Joyce, scriitorul Mircea Ivănescu a devenit reper literar ireversibil, de cel mai înalt rang în literatura română și universală a sfârșitului de secol 20 și începutului de secol 21... În prezența scriitorului poet eseist și traductolog Mircea Ivănescu, de multe ori găsindu-mă, modestia sa, conjugată cu înalta cultură, dialogul livresc cu acesta, un permanent antren la inedit şi la transcenderi metafizice, mă fericea și mă fascina. De aceea, îi voi păstra, cât voi trăi, imaginea vie în memorie...
Sibiu, 2011, Gheorghe Apetroae, Sibiu, 26 martie 2016.

LISBOA - BONALISA Lui Antonio Munoz Molina, pentru " El invierno en Lisboa"- Gheorghe APETROAE, Sibiu

LISBOA - BONALISA
Lui Antonio Munoz Molina,
pentru " El invierno en Lisboa"-
Gheorghe APETROAE, Sibiu
Pe un larg contur de linii alb-violete
și peste stânci andaluze, Luna
dansază în linţoliu oliv, medieval,
câteva intrări în pergole,
din trunchiuri bătrâne cu ramuri
de ginkos și sequoia frânte de vânt,
împletite cu humă şi mit…
Deasupra lor, ruguri gânditoare,
întorcând zenitul în pământ...
Sub podul Vasco da Gama-
în albia însorită a râului Tajo
îşi ascultă ţipătul marin
şerpii apocaliptici, zăcând
în diluvii, pe oglinzile pustii
rostogolite din ale lor gene:
clipele neîncepute din cuvinte...
Pânzele rodocrozii ale păianjenilor
cotlonesc dorinţele undelor negre
galbene, verzi și rubinii-
sunt zorile târzii ce apasă pleoapele
inimii Bonalisei...
Sub ziduri, dorul La Solenei …
Lângă ziduri lisabone, adunate
de piețe mici, străzi intortocheate
adună flori în curți și flori de pe case
cu bellvedere, biserici și castele,
și Al-hamma: smârcurile La Solenei …
În rest, fiare de sânge lihnite:
umbre înalte- lupi în haite
cu colţii aurii... Viscolite, dansează
pe acorduri maure de Fado;
În tânguiri, ei muşcă flămânzi
din soarele tot mai gârbov
căptuşit cu penele acvilei țipătoare
rătăcită de vânt …
Mai jos, cu stelele căzute
în catedrale vorbesc îngerii
despre tainicele biblice …
Pe locurile oprite ale Alfamei,
cineva- altcineva, dorind a ieși,
ucide tăcerea pietrei din oasele
sfinţite cu cuvinte maure:
- sfatul sicrielor de sub pini …
Dincoace, în umbrele statuilor,
turnurile sinistre scuipă cerul
cu primăveri înmugurite - un fum
în evantaie albastre albe negre …
Da! chiar acum pe cerul Lisboa
toate florile La Solenei râd
îmbătate de miresmele întinderilor
alb violete …!
Gheorghe Apetroae Sibiu
Interferenţe, nr. 7, 1998

ÎNTOARCEREA LA ANII ADOLESCENŢII - Gheorghe APETROAE, Sibiu

ÎNTOARCEREA LA ANII ADOLESCENŢII - Gheorghe APETROAE, Sibiu
ÎNTOARCEREA ÎN MIT
Te salut, Fălticeni -
leagăn de carte şi iubire !
La porţile deschise larg,
în chip sărbătoresc,
vreau să-ţi sărut icoana,
să te revăd
la vremi de împlinire,
la masa zorilor
cu tine să prânzesc...!
Urbe de dor şi suflet:
rai pe pământ moldav-
în rostul tău, acelaşi:
grădina mea de flori-,
mai porţi iubiri ascunse,
surâs nostalgic, grav,
pe-alei de amintiri,
parfumuri şi culori…!
Primeşte-mă în largul tău:
covor îmbălsămat de roze
şi roagă « + Adormirea »
să clopoteze tare !
Să afle Vesta Civis
de-ntoarcerea mea-n mit,
iar cerul tău să-mi uite
toţi anii de plecare...!
La lumea de atunci îmi ceri
întoarcerea în mit,
al vieţii labirint să-mi umpli
cu seva tinereţii...
De braţul zorilor purtat,
îţi intru-ntinerit
cu soarele Moldovei,
pe porţile cetăţii !
Fălticeni, 15 iulie 1987

DESPRE VIRUSURI Punct de vedere: dr. ing. Gheorghe APETROAE

DESPRE VIRUSURI
Punct de vedere: dr. ing. Gheorghe APETROAE
Virusurile sunt particule citomoleculare infecţioase de dimensiuni foarte mici, între 20nm și 300 nm și au un singur acid nucleic, ADN sau ARN, care constituie gena, respectiv genomul lor. S-au studiat virusurile și prionii asupra modului cum interacționează cu celula gazdă, cu anticorpii secretaţi de organism sau cu diferite medicamente anti-virale și antiprionice, care îi destructurează..Ei nu au nici un fel de sistem de producere, folosire sau stocare a energiei. Nu cresc şi nu se divid, ci sunt replicați de către alte celule (celulă mentor - gazdă), pe care le programează ca să le sintetizeze molecule necesare producerii de virusuri noi. Pot fi considerați paraziţi genetici, pentru că infectează, atât celulele omului, cât şi celule animale, vegetale sau bacterii. Se cunosc mai multe familii de virusuri, dar de interes medical uman, mai cunosute sunt: 1. Picornaviridae – enterovirusurile - au genom ARN şi nu prezintă anvelopă. Rezistă biologic la temperaturi de -40˚C); 2. Togaviridae – cel mai reprezentat al familiei este virusul rubeolei. Determină rubeola; 3. Orthomyxoviridae – virusurile gripale A, B şi C. Virusul gripal A poate suferi o mutaţie majoră, care surprinde toată populaţia – pandemie – și care apar la intervale de 10 - 40 de ani; 4. Paramyxoviridae – virusul urlian, care determină la copii oreionul; 5. Coronaviridae – un reprezentat al acestei familii a stat la baza epidemiei din 2002 cu SARS (sindromul respirator acut sever), și la baza pandemiei de astăzi, ambele au apărut în China. 6. Virusurile hepatice. Deşi fac parte din familii diferite, aceste virusuri afectează cu precădere ficatul. Virusul hepatic A şi virusul hepatic E au similarităţi fizice şi biologice, iar infecţia este autolimitată şi nu cronicizează. Virusul B şi virusul C, au şi ele câteva similarităţi: au anvelopă şi pot da infecţii persistente, care se pot croniciza sau pot evolua spre cancer hepatic. Virusul hepatic D afectează mereu asociat cu virusul hepatic B;
7. Herpesviridae – sunt virusuri mari, sferice. Infecţia cu virus herpetic, evoluează din infecţie acută în infecţie persistentă, cu reactivări când sistemul imun este supresat; 8. Poxviridae – sunt cele mai mari şi mai complexe virusuri. Au anvelopă şi genom format din ADN dublu catenar. Virusul variolei care face parte din această familie, produce variola, o boală epidemică gravă, cu mortalitate mare, eradicată în prezent.
Cercetarile în speță țin seama în vitro de facultățile fiziologice ale materialului genetic parental embrionar - pe animale de laborator, receptive la virusuri, pe care se cultivă virusurile și puterea de infecție virală a acestora. Țin seama de structura biochimică moleculară a sursei citogenetice, de informația nucleotidică a conținutului alelomorf cromozomial a fragmentelor de locus - macromoleculă de ADN - reconi sau ARN cu caracter replicativ și transmițător de informații a genelor - alele în raport cu structura genomică a virusurilor. O particulă virală are un singur acid nucleic, ADN sau ARN, care constituie genomul acesteia, gena, transportor de informații cromozomiale replicative în plasma celulară. În studiu se ține seama de stocarea genetică, de rolul acestei gene virale, devenită la contactul cu celula umană matriță sinteză de enzime specifice diviziunii citoplasmatice în celula speciei umane sau a hibrisusului cercetat.. Dacă se urmărește stadial, în vitro, modul în care se transportă din mediul cromozomial viral informația genetică în citoplasma celulei umane, prin alele - gene formate din acele secvențe de codare (exoni) dintr- un număr specific de nucleotide - aminoacizi - un lanț polipeptidic codificat, din perechi sau serii de gene alternative și de alele sau nealele recombinative, și din secvențe nucleotide, pe același cromozom, cu rol de controlori ai sintezei unei anumite enzime informative, deci și a virusurilor, aceștia neavând nici un fel de sistem de producere, folosire sau stocare a energiei, întrcât nu cresc şi nu se divid, ci sunt replicate de către alte celule (celula mentor- gazdă), pe care le programează să sintetizeze molecule specifice și necesare producerii unui nou virus, faptul că acestea pot ocupa același locus pe cromozomul nucleotidic al celulei umane și inversează modul de reconstrucție replicativă a celulei umane, în sensul structurii genomice a particolei virale noi.
De aici, rezultă că aceste particolele virale sunt capabile să controleaze și să programeze diferitele caracterestici alelice și genice dominante sau recesive din nucleul celulei umane, potrivit poziționărilor lor în masa cromozomială, sau dacă sunt secvențe nucleotide pe cromozomi diferiți - matern și patern și să sintetizeze molecule necesare, specifice producerii unui nou virus. Acesta conţine şi codifică informaţia necesară pentru sinteza de noi virusuri... Acidul nucleic, care este format dintr-o singură catenă, de ADN sau ARN, dar uneori poate fi şi dublu-catenear -la Poxviridae – care sunt cele mai mari şi mai complexe virusuri. Acestea au anvelopă şi genom format din ADN dublu catenar - virusul variolei- și este situat într-un înveliş, capsidă, formată din proteine. Unele virusuri mai au încă un înveliş – anvelopă, formată din lipoproteine și aceasta provine din membrana celulei gazdă.
Dacă se cercetează la nivel cromozomial poziționarea transmutantă - a acestor gene cu rol de transportori de informație genetică cromozomială în citoplasmă, în sinteza specifică a proteinelor în citoplasma fiecărei celule din organismul uman, prin noile coduri transmise de virus se observă o dereglare a citogenezei în structurile citoplasmatice a părților atinse din tisologia corpului uman, în zonele de penetrație a particolelor virale și care determină, în final, moartea celulelor în zonele penetrate. La organismele tinere, procesul de regenerare genomică citoplasmatică tisulară domină procesul regenerării nucleotidice genomice virale și organismul uman supraviețuiește, dar la organismele în vârstă, regenerarea tisulară este mai redusă și dominată de regenerarea virală, ducând de multe ori la moartea entivului. În cercetarea medicală epidemiologică se urmărește, în vitro, biochimia diviziunii celulare, știută fiind devansarea acesteia de replicarea cromozomială, cât și chimia transmiterii de informații structurale coenzimatice în diferențierea proliferării celulare, favorabile caracterelor determinante - dominante sau recesive ale materialului genetic rezultat din replicarea genomică și efectele genetice ale virusurilor în mediul speciei, asupra fiecărui entiv, nefavorabile somatic și generativ- diferențial, caracteristici și însușiri verificate de cercetător ca variabilități recesive caracteristicilor biologice ale organismelor umane infectate de virusuri. În concluzie, trebuie asigurată izolarea totală a organismului uman de aceste particole nucleotidice virale, pentru a nu le da posibilitatea de interferență a acestora cu părțile vulnerabile ale organismului uman, de a se localiza și a interfera cu celulele umane. G.A..