marți, 20 octombrie 2020

Literatura: Pe stânci, la Palos. Gheorghe Apetroae

 PE STÂNCI, LA PALOS

Christopher-s song on the cliffs at Palos
[Gheorghe APETROAE, Sibiu

Pe când coapsele crise i le dezgolea
abisinic şi ai ei nuri îi frământa
dezlănţuit cu întregul ocean,
cu glasul stins, El, Cristofor,
în al ei surâs îi şoptea princiar:
Felippa mea frumoasă, dorită,
plină de farmec,aprinsă-n cuvânt,
dator cu a mea viață îți sunt...!

Tu m-ai renăscut şi m-ai vindecat
de zacere cu sărutul trimis
pe Egee, la castel, în Levant...!
Chinul meu în rostul tău s-a stins,
și-n suavu-ți zâmbet sunt re-mplinit...!
Acum, nuntind cu tine la Palos,
în palat, printre cristale și marmori,
Veneră, pe stânci andaluze îți calc
și credinţă neţărmurită îți jur,
cum Azorelor,pe valul din larg...!

Ea îl privea zeu al luminii şi mării
și-o cunună de irişi albaştri
îi puse cu tot cerul pe frunte..!.
Clipele-i erau acum împărţite
între fiori și-un șir lung de plăceri...!
Uitase de negrele nopţi de nelinişti
şi de lungile lui aşteptări...!

Erau acum împreună, acoperiţi
de lauri, de roze și de adânci săruturi,
legănaţi de un madeiric ocean,
cu destrămâri în freneticul val...
Columbe pe zare le răsfăța privirea
și Luna scăldată de un larg portugal...

La Palos, în castelul pe stânci,
amorul lor primea peceţi stelare,
în Porto Santo, rangul regal...!
Fericirea era iarăși a ei ...
era a lor..., ca într-un vis ireal...! (G. Ap., 185)

î

sâmbătă, 17 octombrie 2020

LITERATURA: NICHITA STĂNESCU - „ LA ÎNCEPUTUL SERILOR”; Poem comentat de Gheorghe APETROAE, Sibiu

 LITERATURA: NICHITA STĂNESCU - „ LA ÎNCEPUTUL SERILOR”

Poem comentat de Gheorghe APETROAE
În poemul ”La începutul serilor” se impune, de la început, prin titlu, sideralitatea, un principiu valoric de determinism cazuistic al gesticii umane, cu acea ființare simțită de poet în suprema liniște, în metafora versului : ”Dacă ridicai o mână, se făcea în arbori tăcere.” Căutarea lăuntricului cu imaginea alterității, prin simpla privire a partenerei, generează o rupere a fluxului temporalității, pe care o statuează nevremelnic poetul elegiilor ideatice, în versurile: ”Când mă priveai în ochi, împietrea o clipită/ din a timpului curgătoare putere.”.. Asistăm, în continuarea poemului lui Nichita Stănescu, la exercițiul de decantare a erosului existențial în temporal, tocmai pentru crearea cadrului de reflexie poetică asupra polivalenței astrale a iubirii și asupra universalității ontologice, a ființării în sublimări ale dragostei, în care își găsește un loc bine definit și regenerator, erosul: ”Simţeam că pot adormi, visând stele locuite./ Şi, numai dacă m-ar fi atins umbra ta foşnitoare,/ aş fi putut împinge nopţile-ncremenite/ ca pe-o elice-naintând, spre soare.” . Dar, cum totul este într-o ireversibilitate existențial- temporală, poetul se relaționează facil și la acel moment al perathosului în eros, la cel al disipării și finității iubirii, un moment inerențial, pe care îl sugerează cu o deosebită subtilitate tocmai la sfârșitul poemului său, în versurile: ”..Dar tot timpul suna ceva...ceva răsuna,/ un cântec de iarba cosită, de taciturne mări,/ în care inima de-atunci îşi revărsa/ meandrele pierdutelor candori.” Da. Este, acesta, ”La începutul serilor”, un poem care prin structura sa lirică și ideatică complexă confirmă, încă odată, faptul că Nichita Stănescu deținea în construcțiile sale poetice un control permanent asupra laturilor temporalității în geometriile infinite ale existențialului și a metafizicii Universalului. Deosebit! Gheorghe APETROAE, Sibiu

vineri, 9 octombrie 2020

Literatura filosofică. În ostroavele Azore, Gheorghe Apetroae, sibiu

 

VALORI  ALE  ESEISTICII  CONTEMPORANE          - III  -
Eseu filosofic. Gheorghe Apetroae, Sibiu
 

         Am considerat poemul- eseu „În ostroavele Azore” al poetului- filosof Liviu Antonesei, drept unul dintre puţinele scrieri literare contemporane,  apărute după anul 1989 în publicistica românească, cu un atât de bogat conţinut filosofic. Este un sublimat gnomic cu configurări structurale  versificate,  care a întrunit, ce-i drept, într-o perioadă de gestaţie, s-ar părea îndelungată, pe deplin condiţiile caudine ale trecerii și apariţiei.        Autorul reuşeşte într-un text cu structura discursului monologic non-  socratic, să contracareze marginalizarea spiritului absolut din universal, prin promovarea unui idealism obiectiv, de tip hegelian, urmare a depresiilor şi refulărilor constante, generate de o interpretare  dialectică cu  tentă de cvasimaterialitate a cosmicităţii spiritualului.

  Credem că substanţa poemului i-a fost adusă în prim plan scriitorului poet de experienţa sa holistică  în abordarea unicităţii,  contiguului şi disfuncţiilor structural- ontologice în agregatul estetist - monoteistic - metaforic al expunerii versificate cu  stigmat  monologic şi cu corespondenţe factoriale  în varianţa locusurilor ideatice, chiar şi în praxisul socialului monocrom şi monocord, de tip sectorial lukacsian.

            Poemul său, intitulat „În ostroavele Azore” este revelator pentru eseistica contemporană cu valențe unitare, dar și secvențial- catenară în ideom şi, nu întâmplător, îl relev ca un vector pozitiv de transfer al construcțiilor sale ideatice înnobilate de apodicticul metafizic în structura versului, ca un axiologic lavellean de receptare analitică și doctă  a poeziei contemporane. Poemul incită la meditaţie şi îngăduie o abordare critică a conţinutului său ideatic, o revelare a misterului blagian  din ontologic sub cerul azur al metaforei, fără a se apela la teorii oculte sau la personalismul monistic, aspect redat în versul scurt:

” De la facerea lumii încoace...”, precizează filosoful.

         Experienţa umană, cu valenţe istoriciste şi progresul înregistrat de ştiinţe au incitat tot mai mult şi au condus la deschideri scientiste în receptarea inedită și tot mai conştientă a Universalului din spaţiul fenomenologic transcendental - nihilistic, de tip huserllian şi heideggerean: „ Altfel decât pe insula mea” şi  la investigarea ontologică a umanului într-un fenomenologism eudeic antropo - ricoeurean şi husserlian „Stânci negre şi roşii, dure şi buretoase”, prin metode epistemologice, revelator creatoare, dar sensibil încifrate; ”Cu aerul închis în alveole”. Interesant...! În context axiologic, s-a realizat interpretarea dublu - axială  in episteme – pe limaxul  scientist  al categoriilor de coexistenţialitate pulsatorie infinită între spirit și materie: ”Te ţii tare, suflet al meu,/ Stabil şi călător în aceeaşi pulsaţie/ Deodată”, evident într-un cadru dialectic, în frecvente formulări energetist - dinamice, categorial antinomice: materie - spirit, obiectiv - subiectiv;  particular - universal; teoretic - pragmatic, etc.: ” De la facerea lumii încoace” și din perspectiva paideică a Eului pur, situat în tangaj și în culisaj cu câmpul universal referenţial temporal, desigur, extrapolat la condiția umanului, în limite perathologice... Liviu Antonesei permite în metafore ce sublimează discursul, o pronunţată revelare a fenomenelor şi proceselor naturale din Universal, dar şi socio -umane, desigur, perasic - limitative antropo - spaţial  şi antropo - temporal, cu eluvii euristice în elevaţii  scientiste, la cote axial -epistemologice.

        Se sesizează, în acelaşi timp, succesiunea sindinamică și prezența simultană a evenimentelor gnosi - fenomenologice în locusuri, în relativitatea Universaliilor: ”Oricum ai privi lucrurile, aici/  Este şi altcum, nu doar altunde”... Se relevă relativitatea  sistemică în monada absolută leibniziană  din existenţial, identificarea, ciclicitatea în devenirea cosmică a lumii universale de tip particular cuantic ondulatoriu și translatoriu: ” Aici , totul e după alte ritmuri,/ Iar soarele umblă după calculele Sale secrete”.  -  Bine spus!.

      În acest mod, Liviu Antonesei permite restructurarea şi reorientarea discursului filosofic în spaţiul topologic universal, al înşiruirii monotone nedefinite şi nefinite în spaţialul categorial entropic, al temporalităţii: ” Doar ceea ce e închis în timpul meu/ Rămâne la fel, oriunde m-aş preumbla“, sau  “Era fără vârstă”.

         În registrul al doilea, cel al tautologicului, s-a realizat în poem  evidenţa dezalienării social - spirituale, marcuseene, cu dinamică galactică în stratificaţia gnosic - volitivă schopenhauereană, în paralel cu amendările de bază biologic-umane, mecanicismul structurilor existenţiale armonizate cu inflamări apofantice socio-revolute de tip leibnizean şi blagean, s-a conştientizat şi s-a orientat subiectul cunoscător spre epistemologiile fenomenologico - noumenologice, de tip  husserlian, ale onticului metafizic: ” Din  lateral, un vânt cald/ Conspiră cu gândurile mele”. S-a pus în evidenţă transcendentul în lăuntricul  metaphisic, în eul poetului - personal hyperbolizat, dar şi  universalizat, fără a-l personaliza, însă, şi Universalul, fără a-l universaliza în schema şi la dimensiunile sale incognoscibile preremptorii: ” E închisă în mine/ Ca într-un sarcofag/ Care încă respiră”. Pentru argumentarea logică a unor răspunsuri riguroase dintr-o gestaţie gnomică, pretinse a fi mai apropiate de adevărul aletheic, al Universaliilor, de genomul primat cvasimineral al genezei:  ” Un fel de aer străveziu ce depăşeşte/ Şi încăpăţinarea aspră a pietrei...”. Se receptează în ansamblul textelor cromele cu irizațiile policorde ale metaphisicului, bine strunite în versuri ideatice, ­începînd cu teoriile cosmologice sofiste şi ajungând, prin Platon, Aristotel, Descartes, Kant şi Hegel, la neopozitivismul Şcolii scientiste  de la Viena, la sociologismul neocomptean al Şcolii de la Frankfurt şi la neoraţionalismul critic al lui Karl Popper. E mult! 

    Poemul relevă şi existenţa unor concepte filosofice care încearcă o înţelegere cosmică a unei lumi proprii  filosofului – poet, cu valenţe egocentriste, fără universalizare, nemetafizice şi neprovidente, cu conştienţa finitudinii, pe limaxul existenţial al unei lumi alienate şi angoasate, cu referenţialul contiguului metafizic:  ”A plecat agale/ Cu soarele bătându-I în ochi,/ Lăsând în urmă un şchiopătat  uşor/ Şi o mare singurătate în care se regăsea/ Numai foşnetul Oceanului.”

    Pentru un demers al reuşitei livreşti, Liviu Antonesei  se va aliena şi el , desigur, în textele sale şi-şi va travesti eul metafizic, până la monismul hobesean,  într-un corpus monadic leibnizean – axialitatea armonică absolută a bio-materiei, diferenţial-divină,  a bărbatului complet, generându-l mereu prin maximizarea rezultatului din ecuaţia dintre raporturile experienţă - pură intuiţie de tip bergsonean, georgesberkeleyan şi humean şi prin minimizarea determinanţilor alienării şi anxietăţii cu variabile non - aleatoare, de natură psiho - claustrofobă: „ Bărbatul care demonta duşurile/ De pe Praia da Vitoria”. Se reuşeşte o surprindere refexivă a relativităţii  sale temporal-metafizice, antropo - ontice : ”Nu era bătrân , nici tânăr nu era,/ Nu era nici măcar între două vârste”..., pentru  a se identifica: „Cu părul alb şi sârmos și faţa smeadă întinsă/ Ca pielea de pe tobă” şi pentru a evidenţia limitele semnificantului ontologic uman  în planul limitativ - spaţial şi temporal al antropismului reconstruit la referenţiale evolutiv istorice şi în divagaţii existenţiale temporal spaţiale, din păcate pitagoreice, comensurabile perathologic.

               În altă ordine de idei, poemul - eseu „În ostroavele Azore " se poate încadra prin conţinut  între scrierile filosofice autentice, cu un fond ideatic mult prea însemnat, ale căror tematici propun maximizări receptive şi reflexive cognoscibilului, încercarea de descifrare  a Universalului prin disociere, până la etajele psihismului freudean - reyan, prin Piaget, cu reverberaţii holiste psihanalitice, pâna la accesul tulburărilor logico -    lingvistice şi apoi conjunse genomic, după propria schemă a filosofului,  în construcţia magnetică moleculară şi atomar - cuantică  a cosmicului, într-un sistem de interpretare dual - culisabil  în infinitatea dublului sens semantic.... Sensul umbrei este psiho-revelatoriu, la filosoful - poet, chiar  şi pentru însăşi personalitatea lui Liviu Antonesei, magnific în structura sa livrescă, dar nu lipsit de modestie, aici:  ”În urmă,  o umbră uriaşă-/ Fiecare umbreşte după puterile sale”  şi care îl ajută să privească  cu o seninătate apofantică la  finitudinea existenţială: ”Sezonul  se încheie, bucuria/ Îmi sporeşte cu fiecare clipă”.

       Se dă posibilitatea celor interesaţi de demersul său filosofic, aici, în structurile poetice ale poemului său, să investigheze primordialitatea laturilor Unicului,  atât în plan material, cât şi spiritual - monoteistic, personalizat, precum şi în temporalitate, într-un context analitic disociativ, pentru a înţelege rolul antinomiilor categoriale, materiale şi logico- spirituale, adică a celor două fundamente ale ontologicului, în putinţa evitării sacrilegiilor oricărui naufragiu bio - existenţial, de tip sacrificial - sacerdotal: ”Un om cu aripi de pânză spre capătul golfului: / Sparge apa şi aerul într-o mişcare lunecoasă/ Precum pata  de ulei de măslin pe masă,/ Pe masa din cealaltă insulă,/ Ostrovul meu dintâi”.  Se satisface, astfel, dorinţa cunoaşterii prin determinări introspective a esenţelor fenomenologice transcendental - ­lăuntrice, extrapolate din esse prin circumspecţia formalismului pe baza antitezelor, vectorilor dubli cu aceleaşi coordonate, dar  care pot asigura evidenţierea axiomatică - asimptotică a Universalului în telescopie duală, generatoare și de entități obiectivate dar și de existențe panteistice.      Prin acest raţionament, poetul ne asigură,  încă de la primele versuri ale acestui reuşit poem, de coexistenţa sistemică a celor două entităţi categoriale monadice „corpul material” şi „corpul spiritual”, în „trupul unic”, aşa cum le sesiza cândva şi Nicolae Prelipceanu, în poemul său, la fel de reuşit, „Degetul de gheaţă”, prin acţiunea sa de înglobare monolitică a celui de al doilea entiv în primul  şi a primului indentificat  în cel de al doilea”,  de transgresare temporală facilă, ritmică, dintr-un spaţiu într-altul, într-un cadru contiguu culisabil atemporal al monadei unice - absolute,  leibnizeiene: ”/... / Stabil şi călător/ în aceeaşi pulsaţie/ Deodată”,  „ sau „ Pe masa din cealaltă insulă, Ostrovul  meu dintâi”..., într-un veritabil sistem telescopic dual- universal....

           Cu  o prezentare sinceră, nedeterminată și cu felicitări poetului filosof Liviu ANTONESEI .  Gheorghe. Apetroae, Sibiu.  

 

 

 

joi, 8 octombrie 2020

Literatura, Gheorghe Apetroae, Sibiu- o scară a valorilor în exercițiul abordării genului liric

 Dr. Gheorghe APETROAE - Dr. dr. Christian W SCHENK : - Exact. Dacă ar fi vorba de o scară a valorilor în exercițiul abordării genului liric, atunci generația de poeți „60”, știm cu toții, a fost generația selectă a literaturii postbelice și a avut printre exponenții săi pe poetul vizionar progresist Nicolae Labiș și, deasemenea, pe virtuoșii genului liric profund ideatizat, printre care Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Leonid Dimov, A.E. Baconski, Dan Barbilian, Cezar Baltag, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu ș.a., pe acești lirofili augmentați de evidente eluvii poetice- nestemate, abstrase cu aplomb din explorările livrești proprii... Putem identifica și pe alți poeți valoroși din aceeași generație, printre care pe poetul Ion Alexandru, copleșit de flăcările sale mistice și naționale, pe poetul Adrian Păunescu, cel prea cuprins de incandescența lirismului poporal și pe Corneliu Vadim Tudor, dar și poeții basarabeni, atât de dragi nouă, Grigore Vieru și Leonida Lari. Nu pot fi trecute cu vederea nici creațiile filigrane ale altor poeți, tot atât de redutabili din această generație, precum Ion Caraion, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Gheorghe, Radu Stanca ș.m.a., care au excelat în preocuparea domniilor lor de a înscrie poezia în registrul postmodernismului literar... Din generația „70” nu îi vom putea trece cu vederea, desigur, pe Dinu Flămând, Ion Mircea, George Țărnea și Dan Verona. Ei sunt cei care au îmbălsămat și înnobilat poezia românească cu înșiruiri de prețioase metafore... Generația „ 80” a fost generația dominată de lirismul postmodernist, adesea încifrat, de certă valoare în coordonatele structurilor lirice ale poeziei contemporane românești și europene, având ca principali exponenți pe poeții Traian T. Coșovei, Matei Vișniec, Alexandru Mușina, Nichita Danilov, Aurel Dumitrașcu, Christian W. Schenk ș. a.. Cât privește generația „ 90”, aceasta a fost explozivă, dar încă nu s-a sedimentat axiologic și se pare că nu a reușit să-și păstreze un ritm valoric crescendo pe întreg parcursul literar, pentru a se putea percepe facil pozițiile individuate literare certe pe climaxul valoric...Nu ne rămâne decât să-i așteptăm în ringul literar, spre a-i urmări cu obiectivitate și cu interes!! Gheorghe Apetroae

vineri, 2 octombrie 2020

Literatura- La geniul vestal al Salmonei, Gheorghe Apetroae, Sibiu

 LA GENIUL VESTAL AL SALMONEI

Gheorghe Apetroae,Sibiu
Adâncul udă cu lacrimile clipei tale
obrajii Lunei în ametist, sărutați
de buzele sărate sidefii ale mării
cuprinsă de furiile siderale...
- lumina de pe faţa crisală
a valului atinge celestul
și te sărută cu silfu-n adiere
carena Sirenei..., te mângâie…
Pe bolţile brumate de absint
amnarul serii scântie-n turcoazul mării
iar pe ţărmul de dacit - melanian,
în siderale reverii, zeii tăi,
în toge albastre,
în cântecul de briză al clipei,
te chinie mereu cu plăceri adamice…
Din valurile de topaz şi argint,
muzele, ies în pelagic;
poartă salbe de spumă la gât
și din viola solară a mării
îți cântă...
Pe ţărmul înflorit de Alysum
şi de juna Silene (acaulis):
sorbi balsamul vrerilor-
zâmbetele serii din pocalul stibinic-
Înverzită e faleza de platani roiali,
înflorită-i de iriși și de zinii...
E un incendiu de corole pe ţărm
şi în al luminii pojar, nisipul
împânzit de scoicile cristale-
spirale de neînceput în început
pe neritice locuri, în repetat avatar,
te cheamă-n abisuri, în surghiun
la geniul vestal al Salmonei...!