luni, 31 iulie 2023

Literatura: MARIA SÂNGEREAN – SIBIOARA ÎN „FLAUTUL DIVIN”. O prezentare exegetică, realizată de Gheorghe Apetroae D.B.

 s

MARIA SÂNGEREAN – SIBIOARA ÎN „FLAUTUL DIVIN”.
O prezentare exegetică realizată de Gheorghe Apetroae d.B.
Cunoscută mai mult prin social media, ca o poetă prolifică în poezia românească contemporană, recenta invitaţie de simţire șI de deslușire a armoniilor apollinice providente în volumul său de versuri intitulat „Flautul divin”, apărut în anul 2023 la editura EMIA, Deva, după apariția, tot la Deva, la Editura „Karina, a altor două volume de versuri „Petalele iubirii”, 2021 și ”Tu, dor necuprins”, 2022, Maria Sângerean- Sibioara ne oferă posibilitatea de a cunoaște, din parcursul atent al acestui volum, o parte din creațiile sale în versuri, dintre care multe cu tonalități lirice blagiene, unele într-un idiom mărginean sibian cu accente metafizice, iar altele cu exprimări ideatice laconice și cu sonorități vag contemplative... Poeta mizează, așa cum poate să releve registrul său poetic, pe contrastul fantezie- luciditate, mai mult spre o ardență vulcanică polifonă a elementelor poetice pastorale cu specificitatea locului, personificate și cântate cu suficientă măiestrie de „Flautul divin”, în care sublimează caracteristicile naturii locului, un spațiu bucolic optimist aparținător poetei, toate expuse într-o lirică în care vibrează tensiunile vieții cotidiene, multe cu conotații liturgice, specifice mioriticului sibian.
Dintre poeziile Mariei Sângerean- Sibioara, multe dintre ele adevărate note autobiografice ale copilăriei și tinereții, trebuie să reținem eclectismul expresiei, în fond exercițiul liric al repunerii în circulație în același creuzet lingvistic al cuvintelor, unele simple, dar expresive și unele vechi, dar cu sonoritate providentă, adunate din arealul patern al Poienii Sibiului, dintr-un cotidian nefestivist, fără prețiozități, dar cu sonanțe și colorit suficient de bogate imaginativ și accesibile prin limbajul uzitat de poetă, bine îmbinate în construcțiile poemelor sale și înserate în acest volum „Flautul divin”.
Rostirile flautului din versurile sale sunt caracterizate prin exprimări blânde și incantații grave, unele tușate de un pachet substanțial de neologisme, acestea procurate din recuzita sa de filolog și din măiestria cărora, astfel îmbinate, rezultă multitudini de transfigurări în metafore sensibile imaginativ și în sonanțe provocatoare, dominate de temele incitante pe care poeta le expune cu suficientă iscusință într-o paletă lirică cuprinzătoare, în versuri metrice, acrostih și haiku.
Maria Sângerean- Sibioara, așa cum o prezintă fondul liric și ideatic al versurilor din acest volum, excelează ca poetă a cântecului cu teme și motive mioritice - baladești cu refluxuri ancestral-mioritice, evidente în acest adevărat tratat în versuri, intitulat „Flautul divin”, cu unele amprente evenimențiale proteice. Acest mod de versificație ne obligă la o iniţiere în domeniul anamnetic al copilăriei, determinant apriori, pornind de la fixarea în tablouri a unor imagini picturale, inclusiv prin preocupările sale colaterale poeziei, chiar și cel de reproduceri reușite ale unor imagini în tablouri de Grigorescu ș.a. înserate la sfârșitul volumului. Poeta reușește, prin crearea în versuri de habitate ființiale vibrante, cu valențe ancestral- rurale, mioritice, o transcendere ideatică arborescentă înspre realitatea axial ontologică a arborelui personificat- flaut divin, cu tindere spre o lirică cu numeroase elemente „song” de modernitate și care sălășluiesc cu pregnanță lirică și ideatică în poemul „Copacul sufletului”.
Gândurile, sensurile existenţiale îi apar poetei începând cu viaţa de copil împreunate cu natura și trec ca un fior de taine prin simţurile juvenile, din înoptările la colibă și din ceaunul cu balmoș de la stâna tatălui său din Munții Cibinului, din mirosul fânului din pajiștile înflorite, clădit în căpițe și cel al ierbii de munte… Poezia lui Maria Sângerean- Sibioara, așa cum ni se relevă după parcurgerea întregului volum, poate fi privită într-un proces prpteic dinamic creator, generator de momente tranzitorii ale naturii, iubirii, credinței, trăirilor în spațialitatea cosmică ce desfinesc trecerea, unele cu influențe ideatice aparținătoare altora, în formulări și intuiții intelectuale, cu evidență în poemele, precum: „Invitație”, „Petală scuturată”;„Septembrie”;„Anonim” (Johan Winckelmann, Forma divină și intuiția intelectuală).
Înclinările spre ludicul naturii, suficient de metaforizat și spre praxisul versului liber reușesc să introducă poezia poetei Maria Sângerean-Sibioara în cea a generaţiei poetice 2020.
Pemul „Copacul sufletului”, primul poem înserat în acest volum, este un poem autobiografic (Jurgen Becker), cu versuri în care se descoperă sonanțele sinelui poetic, în care se devoalează eul sensibil al poetei, capacitatea sa de a genera structuri modern- agregate de versificație baroc, prin laconism epic, dar și prin sensibilități estetice și prin tonalități grave, frecvente în cuprinsul aceluiași poem. (Rolf Dieter Brinkmann). Axialitatea poemului se identifică cu „Flautul divin” într-o transfigurare panteistică a existenței și simțirii armonizate a eului poetic care personifică existența arborelui, în fond, în panteismul versificat și consfințit prin intermediul elementelor poetice imaginative: << „un copac „crescut lăstar/ din trunchiul rar!”>>. Din îmbinarea stilului liric popular cu cel artistic literar se relevă prezența portretizată a poetei în unicitatea sa noetică, se degajă o personalitate conturată cu fondul de principii ontonime, multe extrase din ruralul Poienei Sibiului, din mediul natural pastoral al copilăriei sale: „dintr-un mestecăniș” în care a copilărit, pentru a-și adăpa de acolo setea cu nesfârșita-I iubire, cu preceptele stărilor ființiale adânci, generate de tainele pădurii, pe care le sublimează și le transfigurează în copacul cu ramul cel copt, cu aură de curcubeu… Aceste aspecte de compoziție sunt relevate în versuri unele mai mult ideatice decât lirice, pregnant narative în poemul „Copacul sufletului”, unde se descoperă în „Ramul cel copt/ mi-a fost leagăn, legendă/ Învățătură, slovă de seară/ La lumina stelelor/ Când ceaunul clocotea/ Bunătăți pentru cină”. Este ramul – Flaut, cu sonanțe xilinice armonice și astrale care își trage o sevă angelică „…prin rădăcini de curcubeu/ ce cresc din piatra muntelui, din istoria neamului de ciobani/ care au descântat, în tril de caval,/ raiul românesc în lung și-n lat/ iar ramurile-mi adoră înaltul,/ dorind absolutul, iubirea, armonia…/ căutând adevărul, lumina și infinitul!”, în care eul său liric s-a sălășluit în primăvara sufletului. (Novalis, Dorul de inefabil; J.G. Fichte, Dorul de infinit).
De sesizat că în cuprinsul poemelor din acest volum, se găsesc unele cuvinte cărora poeta le acordă, în versurile sale, valențe cosmice, ale desfinirii spațiilor, mediului familial și care se relevă în constructe lirice emerse în marea lor majoritate din elemente poetice preluate din ancestralul mioritic, uneori expuse înlănțuit în construcții de metafore cu cuvinte din limbajul-graiul local, precum: natura, iarba, frunza, piatra, lumina, izvorul, coliba, visul, zborul, graiul, salcâmii, ulciorul, mireasma, viața, iubirea, dragostea, dorul, Luna, toamna, ploaia, cetina, ninsorile, piatra, teama, tăcerea, durerea, dorul, singurătatea. Toate acestea sunt introduse în poem ca principii categorial antropologice și re-expuse de autoare în imagini interioare- comprehensive, proprii adâncimilor sale sufleteşti, pe care le-a identificat, reflectat și proiectat din exteriorul mărginit în interiorul său și cu ele l-a înobilat, (E. Husserl), de reținut cele cu o conştientizare fiinţială (Immanuel Kant, Critica rațiunii pure, Despre sublim), în exprimări panteistice, precum în poemele „Introspecție”, „La început, cuvântul” și „Condeiul”.
Natura, bine reliefată în poemul „Dansul fulgilor” este mediul său existențial- material și inițiatic, cu un final reflexiv de identitate, cu valențe ancestrale, prin iniţierea transfigurării în misterele copilăriei, și prin încercări de decelare a misterelor în exprimări lirice blagiene.
Este la Maria Sângerean- Sibioara tot travaliul său liric și ideatic, nimic altceva decât un exerciţiu fenomenologic versificat, de participare istorică prin antecesori ai sinelui la universalitatea naturii, iar expunerea este cuprinzătoare și psalmică, devine explicitară prin teleologie și convențională, fără a lipsi din cuprinsul majorității poemelor tema iubirii și cea a credinței, un „Auslegung”, asistând, astfel, la o hermeneutică a creaţiei poetice (Welcker, Preller, H.G. Gadamer), la un exerciţiu al participării la universalitatea desfinită în poemele sale: „Aprinde lumina”; „Ninge în decembrie”; „Toaca albastră”; „Cetina nestinsă” și „Carul cu flori”.
Muntele și pădurea sunt acele cadre constituite din elemente natural-existențiale, abordate facil de poetă interpretativ-comprehensiv (Kunst der Interpretation), cadre ființiale proteice, pe care le supune cercetării, ca fiind prielnice experienţelor copilăriei sale și devin călăuzitoare anamnetic, proprii simţirii sale poetice, uneori cu semnificații melancolice, Steaua Polară spre universalitatea cunoaşterii sensurilor individuale în exprimările lor versificate.
Prin mediul obiectivat al penumbrelor poeta caută universuri uitate”, care reies și din „ Pulsul divin”, un alt poem cu caracter baladesc ce completează ființarea poetei cu caracteristicile armoniilor „Flautului divin”, cu o exprimare naturală tradițională până la mania motivării celeste (la Paul Celan). Se identifică în versurile sale o condiție ființială profund umană și o vitalitate versificată cu cadențe divine (Jurgen Serke) în coordonate estetice imaginare de satisfacții interioare generatoare de viață, de sonanțe în vârtejul apocaliptic al timpului și exprimat cu tonalități comparative, în versurile: „Muzica naturii e pulsul divin,/ Armonia prinsă-n trunchi uman/ Definind fascinația respirației/ Și frumusețea vieții, firul esenței!”, sau în versurile cu sonuri rurale stilizate: „Trosnetul vreascurilor rupe curgerea…/ Falnicul copac răîsfoiește partitura!” sau o extrapolare spațială comparativă extinsă în polifonii celeste, în versurile: „ Foșnetul pădurii compune solfegiul/ …,/ Iubite, în sunetul muzicii să plonjăm/ Și-n armonia pulsului divin să colindăm…/ Ca păsările, prin ploaia stelară astrală”.
Tema iubirii este sufficient conturată în poemul „Chemarea dorului”, în versurile: „Cuprinde-mă, nu mă lăsa să dispar,/ Lumina-voi pururi al iubirii altar/ …/ Înalță-mă din abis cu buzele tale/ să înfloresc iarăși cu mii de petale”. Printre alte poeme cu semnificantul unei iubiri apoteotice și cu numeroase elemente poetice apollinice se semnifică poemele: „Andante”; „Izvorul poeziei”; „Întrupare”; O rază” și „Suprema lumină” .
În poemul „Acuarelă”, în crome naturale- ipostaze ale luminii, poeta își zugrăvește liniștea, iubirea, viața, sufletul și trupul…, iar nutrientul angelic al stării sale bonome îl exprimă în versurile: „amurgit mi-e sufletul și trupul,/ argintii ghiocei îmi răsar pe tâmplă…/ în acuarela serii, iubite, ești îngerul/ și bucuria tandră, neobosită merindă”. De asemenea, poemul „Mai” relevă în construcția sa lirică un leitmotiv canonic, în versuri cu ritmuri ființiale, cu sensuri și sonanțe ancestral-mioritice, cu vibrații întrupate din peisajele și momentele pastorale, cu conotații existențiale în versurile, precum: „mai ascult… glasul ce fluieri!/.../ mai vibrez… întrupări/…/ mai aștept… iole…”. În poezia „Amor” se relevă rolul slovei și al gândului în cuantificarea erosului uman în ipostazierile sale evenimențiale, evidente în versurile: „Slova s-a îndrăgostit veșnic cu gândul…/ Mușcă viața, libertatea, sculptând destine,/ Sunt părinții naturali ai faptei de mâine”. Un elogiu liric al zborului ființial îl aduce poeta, uzitând de elemente existențiale cu principii genezice, cum ar fi: codrul, marea, scoica mării, precum și cu cele ideatice, precum iubirea, iertarea și, de ce nu, învierea, revelatoare erosului uman sacrificial aduse în poeziile sale „Sunt aripa” și „Învierea”. Întoarcerea la mitul copilăriei, la cosmosul satului sibian de munte, la Poiana Sibiului este redată cu excelență lirică, cu gusturi și balsamuri estetice în valuri pline de amintiri și prin cutume izvorâte dintr-un mediu mioritic, de poeta M. Sângerean, evidente în poemul, intitulat „Mireasma”, în versurile: „Mireasma dulce a salcâmului înflorit/ Mă poartă-n satul unde am copilărit…/ pășesc pe firul vălurit al amintirii,/ Sufletul se primenește-n parfumul…/ …/ … prin fânul proaspăt cosit,/…/ Și-n clăile de fân ne ascundeam/…/ Când luna ne săruta/ …/ În crucea-naltă a carului-n poala parfumului,/ îngânam voioși tot drumul cântecul fluierului…/ Tata cobora cu mioarele din deal la stână/…/ Mama drăgăstos ne învelea în cojocul larg,/ Prin vis auzeam dezmierdarea tatălui drag…/La ceru-nstelat se ruga, cu semnu-crucii ne-nchina/… ”. De unde să înțelegem că ne aflăm în plin spațiul pastoral, acolo unde clopotele mioritice încântă copilăria cu dangătul lor astral, purtându-ne cu gândul la culmile lin înșeuate ale Cindrelului, leagănul devenirii sale poetice, parcă sfidând, deopotrivă, înălțimile, gravitația și entropia, în versurile sale: „O, Doamne, măcar o dată, doresc să mai copilăresc,/ Și-n raiul prunciei de odinioară iar să poposesc!”.
„Duetul”, interpretat din „Flautul divin” de Maria Sângerean- Sibioara denudează narativ, deopotrivă, viziunea ancestrală și cea cosmic- creatoare a vieții umane, împletite noetic în versurile sale, în ipostazele „trăirilor dezlănțuite” și a speranței împlinirii „Cu gândul, cuvântul și fapta-l legea răîdăcinii!/…/ Ancorând în zăbala timpului dorințe homerice”. Ipostazierea erosului în acest topos și în temporalitate, cu semnificațiile evolutive ale varianțelor principiilor existențiale, o ființează și o definește cu deplinătate pe poetă în lirica poeziilor, intitulate: „Salcâmii dintre vii”, în versurile „Cu pălăria de pai, umbrelă/ Cu haina țesută în dantelă…/ Nu pridideam până-n asfințit/ de strâns fânul și de doinit…/.../Mierla fluiera frunza în crânf/ Eu te alinam cu vorbe-n gând/ Și cu ochii pândeam ades cărarea/ Pe unde pășeai, căutând alinarea”; „Pulsul vieții”, este proiectat în versuri cu evaziuni onirice și din elemente poetice tradițional- obsessive, precum fecioara, primăvara, plugul, frunza, evidente în versurile: „Înoită, tânără fecioară,/ Primăvară dorită și adorată/ …/ trimiți plugu-n brazda veacului/…/Pulsul vieții se așează-n verde/ Frunză prin izvor și-n grâne…” (Elisabeth Borchers) și în poemul „Talisman” , în versurile cu tente și elemente apollinice, precum: soarele, primăvara, florile și în oximoromi, precum roș-alb talisman, în versurile: „Pomilor le prinde talismane cu flori/ șnuruite migălos în parfum și culori/ …/ Fluturi, mesagerii sprințari, lasă-n floare/ Mărțișoare pastelate pentru diafane petale…/ Și rândunicile în fracul negru, elegant,/ Sub bărbie roș-alb talisman și-au tatuat!/ …/ Și tu, mamă iubită, primește din a inimii? Legare mărțișorul prețuirii și al iubirii…/ Firul de viață ce naște fericirea-n lume,/Roșu și alb talisman…” cu multe infuzii de gestică patetică și lăuntrică, aflându-ne, astfel, într-un mediu paideic cu respirație maiakovskiană, intersectat și reunit în final cu Brecht și Heine, un cadru ontonom în care primează tema copilăriei din spațiul magic al Munților Cindrel, tema unirii poetei în mod pantheistic și prietenos cu natura, apoi este tema prieteniei și înțelegerii de semeni, explorarea eului și a lumii interioare, tema iubirii, dragostei, iar celelalte teme, precum politica, socialul, sacrificialul, tragismul existențial și moartea, ocupă în poetica lui Maria Sângerean- Sibioara locuri secundare (F.C. Delius)... Reveniri poetice cu temele naturii și ale iubirii le identificăm în poemele expuse în a doua parte a volumului și apar mai evidente în poemul „Crai nou”, aici prin prezența în structura versului a unor elemente generativ-umane, cum ar fi: primăvara, mugurii, florile, codrul, izvoarele, feciorii, fetele…. Din versurile poeziei „Fă-ne iubire” compuse din elemente reale cu conotații negative și sensibilități imaginative reținem tema învierii naturii și speranțelor de bine, de libertate prin credință cu relevare în versurile:„ Trâmbița credinței cheamă norodul la cunoaștere,/…/ Azi flacăra unității spargă jugul sufletului alterat,/ Înflorească-n acest colț de rai iubirea, sublime Poezie!/…/ Rog pune credința în ființa neamului prizioner…/ Răstoarnă legea nescrisă a cumplitului ucigaș…/ Fă-ne iubire!”. Din poemul cu motive erotice structural lirice, de o simplitate calculată, „Împărtășim”, reținem versurile: „ Doar tu lipsești, ce zici?/ Îmbobocit-au trandafirii/ și cărarea s-a gătit de flori…/ -Împărtășim sfintele sărbători!?”, iar din poemul„Ruga”, o rugă cântată din „Flautul divin” al poetei am reținut lirismul mai accentuat în versuri apollinice și ludice: „ Cu lumina ochilor urc cărări/ Și poposesc în ținutul de basm…/ În brațele, leagăn duios de flori/ Și-n murmurul șoaptei de brad…/ zăresc…/ silueta-ți zveltă, cu chip de icoană…/Mamă INIMĂ, zbor ușor de future,/ Gânduri țeși din a vieții maramă/…/”. La Flautul divin al poetei Maria Sângerean- Sibioara se cântă mereu poematic, chiar și în: „Graiul…”, un alt poem, românesc, cu „muzica și dulceața limbii române/ În sfânta slovă a bucuriei străbune/ …/ Căci iubesc nelimitat…/.../Și preamăresc minunile raiului pământesc/ …/ Tot în unica, bântuită limbă a luminii…/” Limba sfântă română! Graiul creștin al iubirii”… Iubirea, ca principiu existențial categorial major, cu extrapolare la univesalitatea acesteia, este expusă de poetă în cadre comparative, în poemul său „Iubirea, păpădie”, cu excelență în versurile: „Iubirea e păpădia vie a sufletului…/ Singurul lămpaș loial al călătorului,/…/ Iubirea-I focul sacru ce dezgheață/ împietrita inimă din întunecata ceață…/…/ Iubirea-I muzica înălțimilor și-a făgăduinței,/…/ Ce hrănește focul păpădiei, scânteia străveche!”
Flautul poetei cântă cu necontenire și în poemul său „Dorința”, cântă cosmosul inimii expus în reamintire, în iubire, într- o viziune carmică, în versurile: „Mi-e pustiu, spuse inima într-o zi!/ Iubirea întinse brațele, cuprinzând-o…/ - Doresc să respire veșnicul ritm al dragostei/ prin tine…”.
Dar, copacul, un generator ființial al flautului divin, este umilit „Privind oglinda prezentului”, pe când acesta se lasă vândut, mințit și îstrăinat, o stare care îi transcende fenologic poetei, distrugându-i misterul de flaut divin, în versurile: „Chiuiam când trepidau tobele securii/ Lepădându-mă de armura verde a lumii/ Am ucis poezia pură, firească a Învierii, Ramul crud, îngânând clopotele înălțării!/.../ Adoram licărul zornăit al monedei de aur,/ Umilința copacului frânt era al meu tezaur”, copleșită de remușcare...”. În poemul „Măduva pietrei” poeta exprimă dinamica gândului„…aripă/ Într-un nesfârșit zbor” și condiția universal minerală a entivului gânditor, identificată și expimată în versurile „Trăiesc pe țărmul/ Neumbritei iubiri…”Din huma ei/ Se naște mierea iertării/…/ Doar măduva pietrei/ Înalță fierbinte ruga spre slavă”. În poemul „Evantaiul iubirii- acrostih, se relevă elemente lirice din poezia lui Octavian Goga, evidente în versul ”Lacrimile ploii lucesc în brazda coasei!” și elemente poetice bacoviene, în versurile: ”Iubite, mai aruncă niște vreascuri și / umblă-mi încet prin suflet și taci” și, chiar elemente lirice aluzive de tip gecoșbucian, în versurile „Bântuie un virus netrebnic prin vreme,/ Iar sărmaniii-s tot mai săraci…”.
Cu aceleași tematici natural-umane și cu aceleași elemente poetice, în narații sensibil laconice, în construcții baroce lucrează Maria Sângerean-Sibioara în poemele sale, Intitulate „Fluviul vieții”, „Treptele iubirii-acrostih”, „Sfânta iubire”, „Ploaia” și altele. În poemul „Doina frunzei” discursul poetei este mai puțin imnic, în schimb este vizionar, cartezian planic și spațial rațional, cu un contur fenomenologic de universalitate a naturalului, cu transgresiuni noetice în complexitatea revelațiilor sale poetice, mai evidente în versurile: ”În Cindrel, pe plaiuri blajine-în munte,/ Printre mesteceni și corole mărunte…/ Răsare în raza de soare satul- lacrimă,/ Părintesc și misterios ca o sfântă icoană…” și în „Carul cu flori”, un poem personalizat cu pictura (reproducere de Maria Sângerean-Sibioara, după Nicolae Grigorescu „Carul cu boi”, în versurile: „ Pe calea de costișă umbrită de aluni,/ Parcă aud și parcă văd carul cu flori/ De fân înțesat, tras de mândrii boi juni…/ Tata-și prinde-n pălărie senine cicori!”.
Concluzionând, versurile poetei Maria Sângerean- Sibioara sunt în majoritatea lor autobiografice, neermetice, purtătoare de sinceritate și simplitate, bine calculate, accesibile și ludice, cu jocuri existențiale intense și de respirații profunde. Asistăm la o lirică de tip brachtian ce promovează laconismul formei sub semnul unui umanism iubitor al slovei și al gândului, cu simțul realității, iubirii și credinței și cu lipsa ambițiilor estetice (Dieter Fringeli). Este o lirică cu un conținut al experiențelor vieții degajată din eul liric al poetei, care generează, surprinzător, fantezie în perceperea realității, prin scoaterea în evidență a contrastelor și priceperii valorificării mioriticului, a tradițiilor locale în maniere moderne, cu utilizarea de emoții și senzații în versuri într-un evantai liric armonic sonant și nestrident colorat (Ulle Hahn).
Meditaţia filosofică asupra fiinţării, a vieţii în acest cadru natural, asupra căruia poeta realizează fine observaţii şi le expune natural- descriptiv, explicitează prezența eului poetic în versuri de vie imaginaţie, libere, semilibere şi exegetice, așa cum le-am relevant pe parcursul comentariului. Acest mod semirafinat de expunere versificată a ideaticii sale o ajută pe poetă să-şi declare totul intuitiv apriori, într-o formulă fenomenologic- bergsoniană, cu modalităţi de cunoaştere a realităţilor gnozice ontonome cu pregnanţe expresive, încă neabordate și neeludate de critici literari sau de jurii autocertificate, care vor persista în a-și lua în status-ul lor literar pitagoric finit, numai acele stele de ei a fi aprinse sau pseudoaprinse, laureate de ei pe o boltă, cu multe închipuiri, a literaturii române.
Maria Sângerean- Sibioara, prin lirica sa, prin modul de abordare a tematicii și problematicii poeticii, așa cum rezultă din volumul său de versuri „Flautul divin”, mai sus prezentat, se identifică ca o militantă cu tentații ideatice curajoase și originare în lirica literară contemporană, printr- un discurs robust în construcția apollinică a tensiunilor antinomice în vers, într-o continuă evoluție valorică, spre a deveni, tot mai mult, o voce specială și pe deplin integratoare în corul regal al poeziei românești din deceniul al 3-lea al celui de al treilea mileniu. Nu putem decât să apreciem travaliul său poetic, calitatea scrisului și să ne bucurăm de succesul evoluției sale poetice!
Gheorghe Apetroae D.B., exeget și poet.

duminică, 30 iulie 2023

Literatură,istorie, STUDIUL NICOLAE CRISTEA (1834-1902), ANCA SÂRGHIE, comentat de Gheorghe APetroae d.B.

 Felicitări, doamnei prof. univ. dr. Anca Sârghie, pentru abordarea literar-științifică a activității și vieții marelui om de cultură NICOLAE CRISTEA (1834-1902), preot ortodox, profesor, redactor, memorandist, născut în Ocna Sibiului. Nicolae Cristea a făcut parte cu multă cinste din rândul oamenilor de seamă ai poporului român din Transilvania, dintre memorandiștii care au luptat în Imperiul Austro-Ungar pentru drepturile românilor din Transilvania și care prin activitatea sa pronațională românească desfășurată la ”Telegraful Român” și la ”Tribuna”, s-a constituit o Magna voce a activismului politic românesc în Ardeal, angajând poziții consecvente în confruntările cu diplomația austro-ungară și uneltele sale de promovare a dualismului austro-ungar. Acesta, ca și ceilalți memorandiști, a fost atras într-un proces nedemn și jicnitor pentru națiunea română din Transilvania, pe motivul semnării acelui Memorandum, proces desfășurat la Cluj-Napoca,!!! Memorandumul era un semn de protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţile austro-ungare împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în februarie 1867 și până la data petiției - Memorandumului Transilvaniei- prezentat în 28 mai 1892 de liderii românilor din Transilvania împăratului Austro-Ungariei Franz Josef.

Semnatarii Memorandumului au fost: Dionisie Roman, Patriciu Barbu, D. O. Barcianu, Gherasim Domide, Teodor Mihali, Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patiţia, Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băseşti, Ioan Raţiu, Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa și Septimiu Albini! Felicitări, pentru preocupările domniei voastre academice, nobile, menite demersului național unitar al Poporului Român! dr. ing. Gheorghe Apetroae d.B., Sibiu.

sâmbătă, 29 iulie 2023

PROFESOR UNIV. DR. MARIANA BEZDADEA - ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE - prezentare realizată de dr. ing. exp. Gheorghe Apetroae d.B.

 

 

PROFESOR UNIV. DR. MARIANA BEZDADEA - ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ  APLICATĂ- MEMBRANE

Scurtă prezentare realizată de  dr. ing. exp. Gheorghe  Apetroae dlB  

 

        ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE sunt cele două tratate de chimie supramoleculară care cuprind studiile și cercetările stiințifice de decenii, elaborate de profesor univ. dr. Mariana BEZDADEA împreună cu colaboratorul său, universitarul Sabina OLARU, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe ASACHI” din Iași.

          Preocupat în activitatea tehnico- științifică și de studii de acest fel, nu am putut să rămân indiferent, atunci când am aflat de intervenția disperată a doamnei profesor, cu privire la dificultățile de difuzare a tratatului său științific, intitulat „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE, apărut la Editura OSCAR PRINT, București 2018, fiind contrariat, în același timp, de faptul că editurile și difuzorii de astăzi se rezumă mai mult la cărțile care impresionează în primul plan pe majoritatea cititorilor, prin best seller, prin ficțiune și lirism simplu, prin tipologii de scrieri de divertisment și emoționale ușoare, cu un efort minim pentru asimilare și mai puțin la tratatele tehnice, în speță de chimie supramoleculară, cazul tratatului  de față, nedigerabile de un public  neavizat în domeniu...

      Ori, tratatul doamnei profesor Maria BEZDADEA, de "Chimie Supramoleculară Aplicata-Membrane-" apărut la Editura Oscar Print, București, în anul 2018, editură cu acreditare CNCSIS și ISO, și certificate prin controlul științific al doctorului în chimie C. Cascaval din cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, pe care am avut onoarea și curiozitatea să-l răsfoiesc, este o continuare mai elaborată a tratatului științific, intitulat: Mariana Bezdadea „Polimerizare matricială (REPLICĂ)- Biotehnologie”, Editura Științifică și Enciclopedică, București 1987, prefațat de academician - prof. univ. dr. A.T. Balaban, o lucrare fundamentată în cadrul fostului Institut Politehnic „Gheorghe ASACHI” din Iași – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului; Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial-, și recomandat ca o lucrare valoroasă de editura „The Scientific and Encyclopedic Publishing House”. Regret mult lipsa timpului necesar pentru o aboradare mai analitică a acestui tratat științific, fiind vorba de o lucrare academică laborioasă, rod al unui cercetător științific valent Maria BEZDADEA- cadru universitar în întreaga sa carieră la prestigioasa instituție de înalt rang universitar- Institutul Politehnic „Gheorghe ASACHI” din Iași, în domeniul Chimiei Supramoleculare. Este, ce-I drept, prin conținut, de o dificultate a abordării de majoritatea cititorilor de astăzi, care nu au cunoștințe suficiente de specialitate în acest domeniu, dar o lucrare indispensabilă praxisului lucrătorilor avizați pe acest domeniu...

         Am reținut faptul că universitarul Mariana BEZDADEA a pregătit lucrarea de doctorat și a susținut-o sub conducerea academicianului savant Cristofor SIMIONESCU, un privilegiu neobișnuit al unui cercetător din domeniile de graniță ale chimiei supramoleculare, biotehnologiei și microbiologiei industriale, pe care l-a avut universitarul Mariana Bezdadea, iar continuarea cercetării științifice de către domnia sa, timp de 30 de ani, concomitant cu activitatea la catedra universității ieșene în domeniul membranologiei, i-a fost confirmată, ca un mare succes de cercetare în chimia supramoleculară biotehnologică, de ilustrul prof. dr. Nicolae SIMIONESCU, director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară București, colaborator prestigios al marelui savant George Emil PALADE, institut în care s-au pus bazele teoriei matriciale (REPLICĂ), ca metodă de preparare a membranelor semipermiabile. Cu privire la prepararea și la mecanismul de obținere a membranelor de PVAc, lucrarea universitarului Mariana Bezdadea a fost confirmată de Institutul de Chimie Alimentară București, S.C. Antibiotice Iași, Institutul de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație (ICVV) Valea Călugărească-Prahova și de academicianul Valeriu COTEA cu privire la utilizarea membranelor poliuretanice obținute prin mecanismul matricial, acesta din urmă fiind o mare personalitate și autoritate internațională în domeniul enologiei, și personal pot confirma poziția sa în cercetarea academică, fiindu-i acestuia student și mai târziu, prin compatibilitațile științifice și prin agreerile colocviale biunivoce, un apropiat al ilustrului academician pe o perioadă de mai mulți ani...

         Tratatul științific despre care vorbim a fost elaborat pe baza unei bogate bibliografii, de 269 de titluri din literatura de specialitate, dintre care 75 de titluri se referă la lucrările originale ale prof. univ. Mariana Bezdadea și colaboratoarei  Sabina  Olaru.  

            Nu este un reproș, dar ar trebui să existe un interes accentuat pentru librăriile ieșene față de acest valoros tratat științific, știind că acesta este imperios necesar pentru studenții și cercetătorii științifici- profesori din universitățile ieșene și din țară, care abordează domeniul chimiei, al polimerilor biotehnologici și de toți inginerii din ramurile biotehnologice aplicative, unde confecționarea membranelor biofuncționale prin procedură matricială replicativă, constituie o necesitate în tehnicile de analiză și de separare sistemică în biosinteza proteinelor și a membranelor indigene PVAcicatrol, a membranelor poliuretanice (PU) și polistirenice ( Ps)...bioactive-funcționale, obținute prin metode electrochimice și mecano-chimice și a membranelor polimere indigene  de difuzie anticonvectivă și de difuzie convectivă, obținute prin metoda  de sinteză electrochimică a acidului p aminobenzoil-glutamic (APABG) și a iodurii de 1,1’dimetil 4,4’bipiridiniu(DMBI).

           E imperios de reținut, așa cum rezultă din acestestudii, utilizarea procedeului cu membrană poliuretanică în filtrarea prin UF-MF în procesul de purificare a soluțiilor perfuzabile și injectabile, în îndepărtarea glucoproteinelor pirogene, microorganismelor ce se formează și se acumulează patogenic în apa demineralizată prin distilare și utilizată la condiționarea medicamentelor...

       De asemenea, am constatat în acest tratat, procedee de sinteze matriciale replicative care oferă posibilitatea de deproteinizare a apelor reziduale caseifice și de separare a glucozei de lactoză prin UF-MF pe membrane indigene, de stabilizare tartrică a vinurilor prin UF-MF și ED, la înnobilarea apei tehnologice și în prelucrarea neconvențională a apelor uzate din industrie.

           Aceste două studii științifice de chimie supramoleculară aplicată se constituie, indubitabil, și un îndreptar tehnic indispensabil acelor tehnologi care lucrează în sinteza polimerilor cu utilizări tehnico-industriale, tehnico-farmaceutice, din industria alimentară, materialelor textile, de protecția și în controlul mediului înconjurător, precum și în domeniul compușilor organici obținuti prin sinteze electrochimice, pentru toți inginerii care lucrează cu compuși cu structuri supramoleculare ansamblați prin legături intermoleculare... Cred că acest tratat ar trebui difuzat la toate corpusurile universitare tehnice din țară, la toate bibliotecile facultăților tehnice de profil din țară și din străinătate, la Academia Română și la institutele de cercetare științifică în domeniul chimiei macromoleculare și biologice…      

      Sunt două tratate de chimie cu o valoare științifică axială și didactico-științifică referențială, putând fi valorificate cu mult succes de chimiști, biochimiști, cercetători științifici din mediul academic, îngineri pe o paletă largă de profiluri tehnice, de cadre didactice și de studenți.. Este o lucrare doctă, magistrală, impresionantă în domeniul chimiei supramoleculare-a compușilor matriciali replicativi, un tratat științific-academic, de care considerăm că pentru oricare dintre librăriile ieșeane ar putea constitui un interes editorial și nu ar putea să se facă abstracție de aceasta... Este deranjant, în același timp, faptul că la asemenea studii laborioase în chimia supramoleculară, de o imensă valoare științifică, nu achiesează și nu rezonează cu aprecieri docte și analize pertinente, atât Centrele de cercetare științific-academică, cât și cadrele  universitare care abordează prin tematici și curriculă, în prezent, acest domeniu de știinâă, deosebit de important,  al chimiei supramoleculare.

          Dr. ing. Gheorghe APETROAE, expert tehnic judiciar în Ministerul Justiției, în agricultură și bio-tehnologii, în evaluărea imobiliară, expert tehnic judiciar în topografie, geodezie și cartografie, membru al Consiliului Corpului Agronomic Român, vicepreședinte al Societății Inginerilor Agronomi din România, membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), dr. h. causa în literatură, eseist și poet.

 

 

 

marți, 25 iulie 2023

Literatura: Castor iubit de Pollux, autor gheorghe Apetroae d.B.

 



"CASTOR IUBIT DE POLUX"
Un pamflet atribuit literaților I.M. și V. D., în urma aprecierilor domniilor lor asupra scrierilor mele, în revista „Tribuna”, numai bun pentru grupul „CARAGIALE„. 
autor: Gheorghe Apetroae d.B.
       *
        E exemplar de prund cu gena
şlefuită-n Pasadena,
troglodit, de bună seamă,
Castor-ul îşi sapă-n labă...!
Fugit din Mousterian,
 zace-n Magdalenian,
dar atacă bont şi critic,
 în stilu-i premegalitic…!

*
De când seva a gustat
altui pom, mai răsfirat,
roade- adânc şi sistematic,
Castor, dintr-un hieratic…!
Din cotlonu-i, un mister,
se crede stăpân pe cer
şi dă lecţii de geneză,
Castor fil la o foreză…!

*
Iar de zboară-o rândunică,
el colbu-n labe-l ridică
şi-l aruncă să doboare
ORFEUL razei de soare...!
Jubilând " căderea" ei,
se aprinde din scântei…?!
Totuşi, când sfidează râul,
îl înghite şi pârâul…!

*
Din lumea sa de sobol,
 să  piară „nemuritor”
ochi-şi unge cu nămol,
și ţestul cu orbul  lor…!
Natura i-a dat ca dar
– viitorul glaciar
şi ceva imaginaţie:
-râpa ostentaţiei-…!

*
Bun de ros şi de săpat,
îl adoptă cei din sat,
dar de cât a defrişat
toţi dinţii şi-a retezat…!
- La măcel cu ce mai pleci
dacă nu-i mai ai întregi?
Poţi să-i schimbi doar cu securea,
 să-ţi dobori din ochi pădurea...!
*

Toată apa de talent
vars-o plumb 
în al lui Pollux piept
şi să treci la măcinat,
câte nu i-ai rumegat…!
Vezi, memoria te-a trădat,
 hailaf- plagioclaz...!
O banală compilare,
ţi-i pretext de etalare...?

*
Nu respiră-al tău trecut,
 nu te văd, nu te aud,
nici izvoarele nu-ţi curg,
 nici bricheta nu ţi-e rug...!
Salve, Castor dioscur,
de la Pollux, un gând bun
şi păstrează-i amintire,
pulberea lui în iubire…!
 
Iou-d better, go now, Castor!...all the best!...

 Sibiu, 1987- „Iubit de Pollux”
 Volumul de poezii şi eseuri,
" Despre neînceput",
 Editura HERMANN, 1992

ELEMENTE DE INTRODUCERE ÎN TEORIA VURUSURILOR- autor Gheorghe Apetroae d.B.

 

ELEMENTE DE INTRODUCERE ÎN TEORIA VURUSURILOR
- autor dr. ing. Gheorghe Apetroae d.B.
Virusurile sunt particule citomoleculare infecţioase de dimensiuni foarte mici, între 20nm și 300 nm și au un singur acid nucleic, ADN sau ARN, care constituie gena, respectiv genomul lor. S-au studiat virusurile și prionii asupra modului cum interacționează cu celula gazdă, cu anticorpii secretaţi de organism sau cu diferite medicamente anti-virale și antiprionice, care îi destructurează..Ei nu au nici un fel de sistem de producere, folosire sau stocare a energiei. Nu cresc şi nu se divid, ci sunt replicați de către alte celule (celulă mentor - gazdă), pe care le programează ca să le sintetizeze molecule necesare producerii de virusuri noi. Pot fi considerați paraziţi genetici, pentru că infectează, atât celulele omului, cât şi celule animale, vegetale sau bacterii. Se cunosc mai multe familii de virusuri, dar de interes medical uman, mai cunosute sunt: 1. Picornaviridae – enterovirusurile - au genom ARN şi nu prezintă anvelopă. Rezistă biologic la temperaturi de -40˚C); 2. Togaviridae – cel mai reprezentat al familiei este virusul rubeolei. Determină rubeola; 3. Orthomyxoviridae – virusurile gripale A, B şi C. Virusul gripal A poate suferi o mutaţie majoră, care surprinde toată populaţia – pandemie – și care apar la intervale de 10 - 40 de ani; 4. Paramyxoviridae – virusul urlian, care determină la copii oreionul; 5. Coronaviridae – un reprezentat al acestei familii a stat la baza epidemiei din 2002 cu SARS (sindromul respirator acut sever), și la baza pandemiei de astăzi, ambele au apărut în China. 6. Virusurile hepatice. Deşi fac parte din familii diferite, aceste virusuri afectează cu precădere ficatul. Virusul hepatic A şi virusul hepatic E au similarităţi fizice şi biologice, iar infecţia este autolimitată şi nu cronicizează. Virusul B şi virusul C, au şi ele câteva similarităţi: au anvelopă şi pot da infecţii persistente, care se pot croniciza sau pot evolua spre cancer hepatic. Virusul hepatic D afectează mereu asociat cu virusul hepatic B; 7. Herpesviridae – sunt virusuri mari, sferice. Infecţia cu virus herpetic, evoluează din infecţie acută în infecţie persistentă, cu reactivări când sistemul imun este supresat; 8. Poxviridae – sunt cele mai mari şi mai complexe virusuri. Au anvelopă şi genom format din ADN dublu catenar. Virusul variolei care face parte din această familie, produce variola, o boală epidemică gravă, cu mortalitate mare, eradicată în prezent.
Cercetarile în speță țin seama în vitro de facultățile fiziologice ale materialului genetic parental embrionar - pe animale de laborator, receptive la virusuri, pe care se cultivă virusurile și puterea de infecție virală a acestora. Țin seama de structura biochimică moleculară a sursei citogenetice, de informația nucleotidică a conținutului alelomorf cromozomial a fragmentelor de locus - macromoleculă de ADN - reconi sau ARN cu caracter replicativ și transmițător de informații a genelor - alele în raport cu structura genomică a virusurilor. O particulă virală are un singur acid nucleic, ADN sau ARN, care constituie genomul acesteia, gena, transportor de informații cromozomiale replicative în plasma celulară. În studiu se ține seama de stocarea genetică, de rolul acestei gene virale, devenită la contactul cu celula umană matriță sinteză de enzime specifice diviziunii citoplasmatice în celula speciei umane sau a hibrisusului cercetat.. Dacă se urmărește stadial, în vitro, modul în care se transportă din mediul cromozomial viral informația genetică în citoplasma celulei umane, prin alele - gene formate din acele secvențe de codare (exoni) dintr- un număr specific de nucleotide - aminoacizi - un lanț polipeptidic codificat, din perechi sau serii de gene alternative și de alele sau nealele recombinative, și din secvențe nucleotide, pe același cromozom, cu rol de controlori ai sintezei unei anumite enzime informative, deci și a virusurilor, aceștia neavând nici un fel de sistem de producere, folosire sau stocare a energiei, întrcât nu cresc şi nu se divid, ci sunt replicate de către alte celule (celula mentor- gazdă), pe care le programează să sintetizeze molecule specifice și necesare producerii unui nou virus, faptul că acestea pot ocupa același locus pe cromozomul nucleotidic al celulei umane și inversează modul de reconstrucție replicativă a celulei umane, în sensul structurii genomice a particolei virale noi.
De aici, rezultă că aceste particolele virale sunt capabile să controleaze și să programeze diferitele caracterestici alelice și genice dominante sau recesive din nucleul celulei umane, potrivit poziționărilor lor în masa cromozomială, sau dacă sunt secvențe nucleotide pe cromozomi diferiți - matern și patern și să sintetizeze molecule necesare, specifice producerii unui nou virus. Acesta conţine şi codifică informaţia necesară pentru sinteza de noi virusuri... Acidul nucleic, care este format dintr-o singură catenă, de ADN sau ARN, dar uneori poate fi şi dublu-catenear -la Poxviridae – care sunt cele mai mari şi mai complexe virusuri. Acestea au anvelopă şi genom format din ADN dublu catenar - virusul variolei- și este situat într-un înveliş, capsidă, formată din proteine. Unele virusuri mai au încă un înveliş – anvelopă, formată din lipoproteine și aceasta provine din membrana celulei gazdă.
Dacă se cercetează la nivel cromozomial poziționarea transmutantă - a acestor gene cu rol de transportori de informație genetică cromozomială în citoplasmă, în sinteza specifică a proteinelor în citoplasma fiecărei celule din organismul uman, prin noile coduri transmise de virus se observă o dereglare a citogenezei în structurile citoplasmatice a părților atinse din tisologia corpului uman, în zonele de penetrație a particolelor virale și care determină, în final, moartea celulelor în zonele penetrate. La organismele tinere, procesul de regenerare genomică citoplasmatică tisulară domină procesul regenerării nucleotidice genomice virale și organismul uman supraviețuiește, dar la organismele în vârstă, regenerarea tisulară este mai redusă și dominată de regenerarea virală, ducând de multe ori la moartea entivului. În cercetarea medicală epidemiologică se urmărește, în vitro, biochimia diviziunii celulare, știută fiind devansarea acesteia de replicarea cromozomială, cât și chimia transmiterii de informații structurale coenzimatice în diferențierea proliferării celulare, favorabile caracterelor determinante - dominante sau recesive ale materialului genetic rezultat din replicarea genomică și efectele genetice ale virusurilor în mediul speciei, asupra fiecărui entiv, nefavorabile somatic și generativ- diferențial, caracteristici și însușiri verificate de cercetător ca variabilități recesive caracteristicilor biologice ale organismelor umane infectate de virusuri. În concluzie, trebuie asigurată izolarea totală a organismului uman de aceste particole nucleotidice virale, pentru a nu le da posibilitatea de interferență a acestora cu părțile vulnerabile ale organismului uman, de a se localiza și a interfera cu celulele umane. G.A..

Literatura, Românii mei, voi sunteți liberi... autor: Gheorghe Apetroae

ROMÂNII MEI, VOI SUNTEȚI LIBERI, CÂT VĂ E-N VEGHE IANCUL
„Patria - locul unde am văzut lumina şi vechimea neamului”
*
Cât clopote cu dangăt românesc mai înfierbântă Blajul
şi din Sibiu, Bărnuţiu vă declamă libertatea-n zodii,
cât vârful lăncii e-n triumf, izvor de legământ eroic,
vă trec prin firea Iancului tribun…chemările la arme…!
*
Nu-i loc de şedere nici de-nchinări! De vi-s umbrite glorii,
de ţara e-n dureri şi lacrimile-i curg pe şarul Vidrei
şi-i plânge Arieşul neliniştea din mersul greu al zilei,
contați pe Iancul şi pe moţi, prin ei, pe toţi românii…!
*
Chemări de le-nălţați, le înţeleg şi ştiu să le răspundă-
stejarii veacului eroic vă cuvântă în române graiuri-...
Ei, mari de neam, goruni, o taină vă ascund în ramuri:
români sunt și-n coroană cresc, înobilând Ardealul…!
*
În glorie cu faptele de arme, împovăraţi de stele,
păşesc lumini de astre, cu ei, nobil român-poporul…
Pe Iancu-l știe crai. De pavăză la ce e românesc,
cerul îl poartă scut și înalță-n strălucire Tricolorul…!
*
Sub semnul stâncii pe-Apuseni sunt veşniciți Eroii…!
Cu Iancul vă veghează Sever, Pumnul, Dobra şi Buteanu…!
În legământ de neam și-n strajă, neamului știuți,
le venerați jertfirea, din ei vă-n flăcărați curajul…!
*
Cu glasul torţei vii, de vă cuvântă, se aprinde cerul…!
Voi le-ați pus cruci şi flori pe oseminte-n loc de arme,
credinţa lor să aromeze-n rod - în lanuri şi-n livezi-
şi s-amiroase-a primăveri române- noile (v)lăstare…!
…………………………………………………………………………...
*
Iar flăcările lor aprinse-n voi, să ardă vii în candele
cu soarele ce-şi varsă duhul, să vă-nfrăţească veacul,
sunt voci de sfântă mulțumire, de binecuvântare:
- Românii mei, voi sunteţi liberi, cât vă e-n veghe Iancul…!

 CÂNTECUL PATRIEI TALE UNITE

Autor: Gheorghe Apetroae d.B.
*
Patriei, Istoria - cupolă de rubin
și cântec de arbore întins peste neam-;
e leagănul dacic trainic și sfânt,
cântat în veacuri, hăruit cu glorii…!
e al poporului Român iubit și întregit...!
*
Istoria – pajura ce-i poartă în aripi,
izvoarele în culori de sânge, pâine şi cer,
în zboru-I pe zările în trezii de dor;
e credința curată în obârșii,
iubirea de limbă și de nobila glie,
lumina din Cartea Unirii...!
*
Istoria- arcul vânjos al Patriei
cu coarda-i sarmică, getuză-,
întins de lungile-i săgeți cu slujba
marilor bărbați, trimise de atunci,
s-alunge hoardele străine,
însângerând prin lupte crunte- glorii...!
*
E arcu-ntins al dacilor străbuni
și cel al fiicelor, de ea iubite și auguste,
cu coarda împletită-n legământ,
de veacuri, lacrimând săgeți
în curcubeu, din Nistrul și din Tisa…!
E -al Daciei (Felix) în trup și în suflet…!
*
E arcu-ntins între Timoc și Crișuri,
de Mara și Moldova peste Maramureș,
între Siret și Ceremuș și Istrul,
pe-al Bucovinei leagăn sfânt:
al celor două diamante, smulse
din stema demiurgului Ștefan,
*
române-n sânge și române-n limbă…!
E-al mamei voastre mari, bătrâne,
viind etern în zidurile-i de cetăți
și-n trunchiurile groase de Eroi
cu rădăcini din ancestrale vremi…!
*
E arcu-ntins în libertate și Unire:
un dacic cer săgeată zările române!