sâmbătă, 29 iunie 2024

Literatura, " Eminescu espero", Gheorghe Apetroae dlB., Sibiu

 

         EMINESCU: “LUCEAFĂRUL  ESPERO”.

              Autor: Gheorghe Apetroae dlB., Sibiu.

            Carmen Patriae! Lus inamorato di lingva gloriosa! 


            Italienii şi, în mod special, locuitorii din Roma ştiu prea bine că dezvoltarea lor economică şi culturală, începând cu perioada antică și, cu o evidentă perpetuare, până în zilele noastre a fost posibilă, în principal, prin exploatarea şi valorificarea resurselor aparţinătoare Daciei, ale acelui mare stat, ale acelui mare popor de geți, sarmi și carpi, din a cărui genealogie lingvistică se trag și romanii, aceasta, fiind dovedită pe baza cercetării vestigiilor antice atent explorate, cât şi din numeroasele documente istorice rămase.

          Și romanii, dar şi spaniolii, francezii şi germanii, confirmă genomic  aceeași paternitate gintică, cea  a marelui popor geto- dac şi nu invers...! 

          Aşadar, la Roma şi, de ce nu, în toată Italia, românii merg cu bucurie și satisfacție, unanim împlinite, în a-i revedea și a-i ajuta pe fraţii lor, a le admira averile dăruite - să nu spunem jefuite de la daci, agoniseala părinţilor comuni: geto-dacii și pentru a-și nutri sufletele din acelaş graal spiritual, din graiul sfânt al unui aceluiași neam zalmoxian, precum cel din baladescul imnic, zeificat, al mioriţei din Lombardia și din Valea Padului, precum al  mioriței noastre vrâncene...!

         De aceea, România și Italia, nu pot fi decât țări surori neaoșe!!!  De aceea, la Roma şi în toată Italia, românii merg să-și vadă pe fraţii lor, din aceeași gintă, să-și simtă și să-și admire rădăcina comună. Ei, s-au răspândit în toată Italia, muncesc aici, îi ajută pe frații italieni şi se simt ca acasă, așa cum, de altfel  și, italienii, care vin în România, se simt ca în ţara lor...!

           Suntem, aşadar, convinşi că evenimentul cultural, recitalul de poezie  ţinut de poetul Geo Vasile în limba română şi în limba italiană, în ziua de miercuri, 9 septembrie 2015, în Sala de conferințe (Piazza José de San Martin, nr. 1) va fi urmărit și de italieni şi de români, deopotrivă…! Împreună vor declama pentru ginta latină, din lirica genuină bucolică, alături de distinsul poet român, în versurile de aur din balada "Mioriţa", din versurile lui Eminescu şi din marea poezie a marilor poeți italieni, Giacomo Leopardi și Eugenio Montale.   

        Eminescu, al nostru fiind, poate fi şi al fraţilor nostril italieni şi ai întregii latinităţi, iar poeții Lucan, Seneca, Aristo, Berni, Campana, Carducci, Petrarca, sau Dante, sau Leopardi, sau Montale, sau Ungaretti, sau Quasimodo, sau ...,  ai lor fiind, pot fi foarte bine şi poeții noştri!

          Carmen Patriae! Lus inamorato di lingva gloriosa! Fidem quaerens intellectum! Sibiu, din  05  Septembrie, 2015.

             Dr., dr. h. causa Gheorghe Apetroae d.l.B., eseist și poet, Sibiu, 2024.  

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu