sâmbătă, 20 iulie 2024

Literatura: Gheorghe Apetroae dlB: Adrian Păunescu- PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU.

 


Doina MoritzSTELE CĂZĂTOARE, STELE NEMURITOARE - Cenaclu internațional literar - Administrator
ADRIAN PĂUNESCU -
OMAGIU
Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra. Este unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani. Deşi născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu s-a refugiat în județul Dolj cu familia după revenirea sovieticilor în 1944. A debutat ca poet în 1960.
Din 1973 conduce Cenaclul “Flacăra” și revistele, pe care l-a înfiinţat, care au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România datorită combinaţiei de idei de stînga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism. Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera “subversivi” au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.
Gheorghe Apetroae dlB:
PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU,
de asemenea români, precum Adrian Păunescu, în genă basarabean, sau din oricare spațiu românesc, au nevoie astăzi, mai mult ca oricând, românii, cum de: Ștefan, Mihai, Brâncoveanu, Avram Iancul, Horea, Eminescu, T. Vlladimirescu, C.V.Tudor ș.a., care să conștientizeze tot neamul, să-i lumineze calea, să-l învrednicească în spiritul identității sale și să-l așeze la locul lui binemeritat între popoarele lumii! Doamne, binecuvântează poporul de viță geto-dacă nobilă, cu asemenea spirite naționale adevărate, ajuns de mai mulți ani umbrit de tentacolele necredinței vest-europene impuse, imoralizat și mult prea umilit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu