sâmbătă, 7 mai 2022

Literatura: Șamanul, autor Daniel CORBU, Comentariu la poem: Gheorghe APETROAE, Sibiu

 

ȘAMANUL, autor: Daniel CORBU

Comentariu la poem: Gheorghe APETROAE, Sibiu

 

Toți cred într-un miracol al tămăduirii, dar nu conștientizează perathosul în ființare, chiar și în cea literară, imposibilul transcenderii limitei pitagoreice și atunci apelează la un șaman al deslimitării, aici în speță poetic, un șaman fiind cel din poem, Daniel CORBU, cel identificat în verrsurile sale „De-un timp toţi vor să le ghicesc viitorul/dar de fiecare dată uită/că în el se ascunde și moartea.” Șamanul suferă de conștiința sinelui și de sensul ireversibilității condiției existențiale naturale, încât își poate expune singur finitudinea stărilor sale și în lumea dedincolo, o lume plenară, care aparține și celor mulți și șamanului, în versurile:„Despre mine ce vă pot spune/când deja ați aflat că sunt/martorul orb/preamărind labirinticul drum/al eșecului”. Și, totuși, șamanul este conștient de rolul pozitiv și de travaliul unui sine ascetic în contracărarea stărilor malefice personale și ale clienților săi, unii omologi, stări pe care le proiectează dezinvolt în oglinda armoniilor imaginative, spre a căpăta valențe cosmice compensatoare, în versurile: „sunt șamanul ascet ce-și duce la amanet/ toate nopțile albe/ și cel care-așează tablouri senine prin/ grădinile spaimei.”

El conștiientizează rodul trecutului său dar în trecere, îl transcende și îl transfigurează nihilistic în versurile: „ Zilnic întruparea nimicului îmi scîncește la ușă/ zilnic mângîi un trecut dolofan/ supraponderal și apatic”.

De aici, poetul transgresează cotidianul, urcând treptele cele mai înalte ale rugii șamanice, spre a realiza contactul celor interesați de ruga sa cu lumea de dincolo, identificând magia benefică a misticului și alungând interogațiile sale, ale altora, prin exerciții de extaz și prin ritualuri terapii, în versurile: „ și ca nimeni altul recunosc/ degringolada și treptele răbdării/ clipele amorțite-n regret/ aerul tremurat din mijlocul rugăciunii”.  Un poem apollinic, construit în planul al doilea al cunoasterii, în care Daniel CORBU exprimă facil sensurile ontonome și află soluția, cum că în acel viitor se ascunde finitudinea, în versurile: Toți vor să le ghicesc viitorul/ dar de fiecare dată uită/ că în el se ascunde și moartea”. Deosebit! Felicitări!! Gheorghe APETROAE, Sibiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu