sâmbătă, 29 iulie 2023

PROFESOR UNIV. DR. MARIANA BEZDADEA - ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE - prezentare realizată de dr. ing. exp. Gheorghe Apetroae d.B.

 

 

PROFESOR UNIV. DR. MARIANA BEZDADEA - ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ  APLICATĂ- MEMBRANE

Scurtă prezentare realizată de  dr. ing. exp. Gheorghe  Apetroae d.B.  

 

        ”POLIMERIZARE MATRICIALĂ” și „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE sunt cele două tratate de chimie supramoleculară care cuprind studiile și cercetările stiințifice de decenii, elaborate de profesor univ. dr. Mariana BEZDADEA împreună cu colaboratorul său, universitarul Sabina OLARU, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe ASACHI” din Iași.

          Preocupat în activitatea tehnico- științifică și de studii de acest fel, nu am putut să rămân indiferent, atunci când am aflat de intervenția disperată a doamnei profesor, cu privire la dificultățile de difuzare a tratatului său științific, intitulat „CHIMIE SUPRAMOLECULARĂ APLICATĂ- MEMBRANE, apărut la Editura OSCAR PRINT, București 2018, fiind contrariat, în același timp, de faptul că editurile și difuzorii de astăzi se rezumă mai mult la cărțile care impresionează în primul plan pe majoritatea cititorilor, prin best seller, prin ficțiune și lirism simplu, prin tipologii de scrieri de divertisment și emoționale ușoare, cu un efort minim pentru asimilare și mai puțin la tratatele tehnice, în speță de chimie supramoleculară, cazul tratatului  de față, nedigerabile de un public  neavizat în domeniu...

      Ori, tratatul doamnei profesor Maria BEZDADEA, de "Chimie Supramoleculară Aplicata-Membrane-" apărut la Editura Oscar Print, București, în anul 2018, editură cu acreditare CNCSIS și ISO, și certificate prin controlul științific al doctorului în chimie C. Cascaval din cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, pe care am avut onoarea și curiozitatea să-l răsfoiesc, este o continuare mai elaborată a tratatului științific, intitulat: Mariana Bezdadea „Polimerizare matricială (REPLICĂ)- Biotehnologie”, Editura Științifică și Enciclopedică, București 1987, prefațat de academician - prof. univ. dr. A.T. Balaban, o lucrare fundamentată în cadrul fostului Institut Politehnic „Gheorghe ASACHI” din Iași – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului; Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial-, și recomandat ca o lucrare valoroasă de editura „The Scientific and Encyclopedic Publishing House”. Regret mult lipsa timpului necesar pentru o aboradare mai analitică a acestui tratat științific, fiind vorba de o lucrare academică laborioasă, rod al unui cercetător științific valent Maria BEZDADEA- cadru universitar în întreaga sa carieră la prestigioasa instituție de înalt rang universitar- Institutul Politehnic „Gheorghe ASACHI” din Iași, în domeniul Chimiei Supramoleculare. Este, ce-I drept, prin conținut, de o dificultate a abordării de majoritatea cititorilor de astăzi, care nu au cunoștințe suficiente de specialitate în acest domeniu, dar o lucrare indispensabilă praxisului lucrătorilor avizați pe acest domeniu...

         Am reținut faptul că universitarul Mariana BEZDADEA a pregătit lucrarea de doctorat și a susținut-o sub conducerea academicianului savant Cristofor SIMIONESCU, un privilegiu neobișnuit al unui cercetător din domeniile de graniță ale chimiei supramoleculare, biotehnologiei și microbiologiei industriale, pe care l-a avut universitarul Mariana Bezdadea, iar continuarea cercetării științifice de către domnia sa, timp de 30 de ani, concomitant cu activitatea la catedra universității ieșene în domeniul membranologiei, i-a fost confirmată, ca un mare succes de cercetare în chimia supramoleculară biotehnologică, de ilustrul prof. dr. Nicolae SIMIONESCU, director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară București, colaborator prestigios al marelui savant George Emil PALADE, institut în care s-au pus bazele teoriei matriciale (REPLICĂ), ca metodă de preparare a membranelor semipermiabile. Cu privire la prepararea și la mecanismul de obținere a membranelor de PVAc, lucrarea universitarului Mariana Bezdadea a fost confirmată de Institutul de Chimie Alimentară București, S.C. Antibiotice Iași, Institutul de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație (ICVV) Valea Călugărească-Prahova și de academicianul Valeriu COTEA cu privire la utilizarea membranelor poliuretanice obținute prin mecanismul matricial, acesta din urmă fiind o mare personalitate și autoritate internațională în domeniul enologiei, și personal pot confirma poziția sa în cercetarea academică, fiindu-i acestuia student și mai târziu, prin compatibilitațile științifice și prin agreerile colocviale biunivoce, un apropiat al ilustrului academician pe o perioadă de mai mulți ani...

         Tratatul științific despre care vorbim a fost elaborat pe baza unei bogate bibliografii, de 269 de titluri din literatura de specialitate, dintre care 75 de titluri se referă la lucrările originale ale prof. univ. Mariana Bezdadea și colaboratoarei  Sabina  Olaru.  

            Nu este un reproș, dar ar trebui să existe un interes accentuat pentru librăriile ieșene față de acest valoros tratat științific, știind că acesta este imperios necesar pentru studenții și cercetătorii științifici- profesori din universitățile ieșene și din țară, care abordează domeniul chimiei, al polimerilor biotehnologici și de toți inginerii din ramurile biotehnologice aplicative, unde confecționarea membranelor biofuncționale prin procedură matricială replicativă, constituie o necesitate în tehnicile de analiză și de separare sistemică în biosinteza proteinelor și a membranelor indigene PVAcicatrol, a membranelor poliuretanice (PU) și polistirenice ( Ps)...bioactive-funcționale, obținute prin metode electrochimice și mecano-chimice și a membranelor polimere indigene  de difuzie anticonvectivă și de difuzie convectivă, obținute prin metoda  de sinteză electrochimică a acidului p aminobenzoil-glutamic (APABG) și a iodurii de 1,1’dimetil 4,4’bipiridiniu(DMBI).

           E imperios de reținut, așa cum rezultă din acestestudii, utilizarea procedeului cu membrană poliuretanică în filtrarea prin UF-MF în procesul de purificare a soluțiilor perfuzabile și injectabile, în îndepărtarea glucoproteinelor pirogene, microorganismelor ce se formează și se acumulează patogenic în apa demineralizată prin distilare și utilizată la condiționarea medicamentelor...

       De asemenea, am constatat în acest tratat, procedee de sinteze matriciale replicative care oferă posibilitatea de deproteinizare a apelor reziduale caseifice și de separare a glucozei de lactoză prin UF-MF pe membrane indigene, de stabilizare tartrică a vinurilor prin UF-MF și ED, la înnobilarea apei tehnologice și în prelucrarea neconvențională a apelor uzate din industrie.

           Aceste două studii științifice de chimie supramoleculară aplicată se constituie, indubitabil, și un îndreptar tehnic indispensabil acelor tehnologi care lucrează în sinteza polimerilor cu utilizări tehnico-industriale, tehnico-farmaceutice, din industria alimentară, materialelor textile, de protecția și în controlul mediului înconjurător, precum și în domeniul compușilor organici obținuti prin sinteze electrochimice, pentru toți inginerii care lucrează cu compuși cu structuri supramoleculare ansamblați prin legături intermoleculare... Cred că acest tratat ar trebui difuzat la toate corpusurile universitare tehnice din țară, la toate bibliotecile facultăților tehnice de profil din țară și din străinătate, la Academia Română și la institutele de cercetare științifică în domeniul chimiei macromoleculare și biologice…      

      Sunt două tratate de chimie cu o valoare științifică axială și didactico-științifică referențială, putând fi valorificate cu mult succes de chimiști, biochimiști, cercetători științifici din mediul academic, îngineri pe o paletă largă de profiluri tehnice, de cadre didactice și de studenți.. Este o lucrare doctă, magistrală, impresionantă în domeniul chimiei supramoleculare-a compușilor matriciali replicativi, un tratat științific-academic, de care considerăm că pentru oricare dintre librăriile ieșeane ar putea constitui un interes editorial și nu ar putea să se facă abstracție de aceasta... Este deranjant, în același timp, faptul că la asemenea studii laborioase în chimia supramoleculară, de o imensă valoare științifică, nu achiesează și nu rezonează cu aprecieri docte și analize pertinente, atât Centrele de cercetare științific-academică, cât și cadrele  universitare care abordează prin tematici și curriculă, în prezent, acest domeniu de știinâă, deosebit de important,  al chimiei supramoleculare.

          Dr. ing. Gheorghe APETROAE, expert tehnic judiciar în Ministerul Justiției în agricultură și bio-tehnologii, în evaluărea imobiliară, expert tehnic judiciar în topografie, geodezie și cartografie, membru al Consiliului Corpului Agronomic Român, vicepreședinte al Societății Inginerilor Agronomi din România și membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR).

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu