luni, 17 iulie 2023

GHEORGHE APETROAE: MOTTO și BIOGRAFIE

 GHEORGHE APETROAE


MOTTO:

Mi-am spiritualizat sensul vieții și l-am binecuvântat cu harul sufletului primar al locurilor natale sucevene. Am fost mereu în amor cu turmele de stele din toate constelațiile și galaxiile cerului, pe care le-am păstorit cu multă grijă pe luncile cu miresme de violete, anemone, coronile și roze sălbatice, în soptirile și în surâsul undelor pârâului de munte Moișa, în dimineți, în amiezi și în târziul serilor de vară... Ele, natale, mi-au ținut trează copilăria în al ei oniric și m-au purtat în zboruri cu infinitul clipelor tăcute. În osmotica curgere a zorilor prin crinii înlăcrimați de roua clipelor nu am lăsat pe zei să-mi ascundă în beţiile lor cu stelele, rămase neiubite, nevăzutele…! Iar, pentru explorarea ființei universalului am tot fulgerat în pretudindeni prin cuvânt tăcerea și am încercat să-mi depășesc în oriunde pentru oricând trecerea... Da! Să îmi păstrez sufletul de copil în curățenie, am știut cum să rămân toată viața prietenul lui Marcel Proust…! Am fost și am rămas păzitorul armoniilor astrale și al devenirii spirituale conștiente, umane, rostind cuvântul ales în filigrane lirice… Și, nici nu am lăsat tigroaica timpului să-mi sfâșie inima, pe care zi și noapte am reparat-o, cum și astăzi o repar cu flacările adolescentine ale amintirilor...! Ca să pot învăța lucruri noi, când mi-a lipsit din prietenie omul filosof, în lipsa lui, am căutat să devin filosof și am învățat de la Sinele meu cum să revelez ființa, cum să transcend limita pitagorică și să explorez Universalul parmenidic ființial desfinit, cel dintotdeauna și din pretutindeni…! Depărtarea de cei dragi, de paternitatea locurilor, mai mult m-a apropriat, iar când destinul a încercat, uneori, să-mi ofere mai puține anotimpuri, am privit cu încredere la ființarea în infinitul de anotimpuri ale Neînceputului…! Am învățat de la stele că tot ce a fost și toate cele care sunt nu au un preț, dar și că oamenii frumoși în interior, chiar neprețuiți, nu mor! Ei rămân, precum stelele, substanța eternă a desfiindului, spiritualizată în sfințenia armonică a trupului veșniciei…! Gheorghe Apetroae

 NOTĂ BIOGRAFICĂ:   Scriitorul  Gheorghe  Apetroae, s-a născut în ziua de 8 iulie 1946 în satul Moișa, comuna Boroaia, o comună suceveană cu extindere în sudul Bucovinei. Prima sa încercare literară a fost în versuri, în anul 1959, la vârsta de 13 ani.

         Este considerat critic literar și hermeneut, titluri pe care le obține oficial prin Concursul Național de Critică Literară, Brașov, 1989, președinte juriu: criticul dr. Laurențiu Ulici și prin Concursul Național de Exegetică, Sibiu, 2002, locul I, președinte juriu prof. univ. dr. scriitor Ana Selejan. Este doctor în științe agronomice- geopratologie și inginer expert în Ministerul Justiției. A funcționat ca ing. șef la mai multe unități agricole, lector univ. dr. asoc. la secția de cadastru și geodezie a U.S.A.M.V Cluj Napoca și consilier superior la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu.

           În perioada liceului „Nicu Gane” din Fălticeni îl găsim cu selecții de poezii expuse la gazeta centrală a liceului, fiindu-i recunoscut talentul de profesori și de elevii liceului. În anul 1967, încă student, deși și-a întrerupt activitatea literară, prin natura specializării universitare- urmează Facultatea de Agricultură, își grupează o serie de texte în volumul rămas în parte în manuscris, intitulat „Fulgerând tăcerea sau Anotimpul miraculoaselor combustii”.

             Absolvă diverse facultăți și un doctorat, ocupă posturi tehnice de conducere la Roman, Piatra Neamț și Sibiu și predă cursuri universitare de cadastru la secția de Inginerie Geodezică (din Sibiu) - a U.S.A.M.V. Cluj–Napoca.

             Își reia activitatea literară la Sibiu în anul 1984, în urma contactului cu scriitorul Mircea IVĂNESCU, îmbrățișind curentele literare contemporane: expresionismul și postmodernismul.

             Începând din anul 1985, frecventează cercurile literare de la Sibiu, desfășoară activități publicistice și științifice remarcabile și activează ca membru al cenaclurilor literare: ”Lumina”, „Revista Transilvania”, ”Vladimir Munteanu”, „Revista Euphorion”. În același timp, devine membru al Centrului Cultural ”Radu Selejan”, membru fondator, activ și membru al Comitetului ASTREI rediviva, membru al Societății Scriitorilor din România, membru fondator al Ligii Scriitorilor Români, membru al Cenaclului de Marți al scriitorilor, organizat în București de George ANCA și are numeroase participări, ca membru fondator, la activitatea Societății de Filosofie „Lucian BLAGA” și Societății „ Izvoare de Filosofie”.

              Îl mai găsim organizator al Colocviilor Cultural- sociologice de la Sibiu, seriile 2000-2004, având ca prim colaborator pe conducătorul de scoală doctorală de filosofie prof. univ. dr. Alexandru HUDIȚEAN, de la Universitatea din Sibiu, iar ca mentor în toată activitatea sa cultural- sociologică, pe academicianul Alexandru Surdu, directorul Institutului de Filosofie din cadrul Academiei Române.

             În critica literară a scrierilor sale se enumeră scriitorii, publiciștii și cercetătorii: Mircea IVĂNESCU, Victor Grecu, Pamfil Matei, Ion MIRCEA, Eugen ONU, Eugen JITARIUC, Alexandru BRAD, Ana SELEJAN, Ioana POSTELNICU, Anca SÂRGHIE, Leonida LARI, Daniel DELEAN, Andrei ILENI, Mihai POSADA, Alexandru HUDIȚEAN, Octavian SUCIU, Alexandru SURDU, Clementina MIHĂILESCU, Cristina ANGHELESCU, Ion-Radu VĂCĂRESCU, Liviu BREZAE, Ion DUR, Ioan MARIȘ, Iustin PANȚA, Florin OANCEA, Dumitru CHIOARU, Gabriela STUPARU, Rodica DANU, Mariana Kiss ș.m.a..

      - Cu privire la valoarea scrierilor sale, Institutul de Cercetări Socio-Umane din cadrul Academiei Române publică exegeza bilingvă a universitarului dr. Clementina MIHĂILESCU, intitulată „ Poezia lui Gheorghe Apetroae- expresie a experiențelor umane fundamentale abordată din perspectivă bachelardiană”, iar în bibliograf. M. Eminescu 1990-2005- Bibl. Acad. Române, i se publică eseul său critic: « C. NEGULEI, Gnozisul axiologic al studiilor eminesciene „Archaeus„ și „Sărmanul Dionis”». În „Lumina slovei scrise”, vol. X, Editura „ALMA MATER” , Sibiu, 2012, în cap. V. Proiecții stilistice i se publică studiul realizat de   Dr. Clementina Mihăilescu U.L.B.S. și prof. Stela Pleșa, intitulat„Interpretarea poeziilor lui James Meririll și Gheorghe Apetroae din perspectiva conotaâiilor lor metaforice”;

         Poartă corespondențe cu reviste literare și edituri, care îi publică zeci de poeme, eseuri, introduceri la volume de autori și critici literare, dintre care amintim: „Luceafărul”, „România literară”, „Tribuna”, „Transilvania” „Foaia Poporului”, „Interferențe literare”, Convorbiri literare”, „Familia”, „ASTRA” din Brașov, „Oglinda literară”, „Caiete Cioran, 2021”, „ARCA” arădeană, revista internațională„Contact internațional”, „Tribuna Sibiului”, Revista internațională „CRONOS”, „Extemporal liric”, „Foaia Poporului”, „Bucovina profunda”, „Litera Nordului”,„Zbor spre înălțimi”, „Logos și Agape”, „Grai românesc”, „Cervantes”, „E-Creator”, ”De amiciția”, „Melidonium”,  Izvoare codrene”, „Revista de recenzii- critică literară” 729 X ANUL XI 2022, „Revista Ofranda Literar- Artistică”, „Revista Românilor de Pretudindeni* Literatură, Artă și Cultură”, „Revista Colecționarul de Creație”, Revista „izvoare de filosofie”, Revista „Biblioteca septentrionalis” Revista” Sintagme literare” și are apariții în grupul de scriitori „Mihai EMINESCU”, „Grupul de Autori: Citatepedia- Literatura- Tezaurul spiritual al omenirii”, revista „Contraste Culturale”, redactor șef Izabela Tănasă, alte grupuri și cenacluri literare naționale și internaționale, institute de cercetări filologice și are activități radiofonice în „Radio Metafora”, „Radio Poema”, „Radio Vis de Taină...

PREMII ȘI DISTINCȚII:

-                        Premiul național pentru exegetică- la Concursul Literar Național „Radu  Selejan”, 2002, locul I cu diplomă, președinte de juriu- prof. univ. dr. Ana SELEJAN, U.S.R.; Diplomă pentru poezie patriotică la Concursul Literar Național, organizat de Direcția Cultură, Culte și Patrimoniu Alba, președinte juriu- scriitorul Ioan MĂRGINEAN, U.S.R.; Diplomă de recunoștință din partea secretariatului literar al Așezământului cultural „Țara Bârsei”, Corneliu MERLĂU, USR, în concursul „Carmen patriae”, în anul 2002; Mențiune pentru critica literar- filosofică la Concursul Național de receptare critică a poeziei contemporane, organizat de revista „ASTRA”,1989, președinte de juriu dr. Laurențiu ULICI.

     -Obține premii- diplome pentru creația literară din partea unui număr impresionant de reviste literare naționale și internaționale, printre care: Rivista leteteraria Lido del-anima, Roma, Portland. U.S.A., Revista „Contact internațional”, Certificate For Poet Of The Day-Global Poetic Pen ș.m.a., - Îi traduc scrierile în limba engleză: Clementina MIHĂILESCU, Daniela PREDA, Valeria-Alina PETCU, Roxana CÂRCEAG, Anca PĂUN, Ioana DRĂGUȘIN, Pleșa STELA, Ștefan-Ioan APETROAE, Holanda Noemi, Simona MUNTEAN, Alexandra CIOCA, Alina PATRAKOVA, Roxana TRIF, Daliana Pașcalău , în limba spaniolă, Elisabeta BOTAN…

     - VOLUME PUBLICATE: volumul de debut– poezii și eseuri, în anul 1992, la editura HERMANN – Sibiu, intitulat ”Despre neînceput”; volumul de poezii: „Depășirea trecerii”, la editura FIAT LUX București, anul 2000; volumul de poezii „Dimineața serii” editura ADE Print, anul 2007 ; volumul „ Spirale în imagini”, editura ADE Print, anul 2009; volumul „ Selected poems”, la editura Universității  L.B. din Sibiu, anul 2015. Alte numeroase apariții, într-un număr impresionant de  volume colective și de antologii literare, printre care țin să le enumăr: UNIVERSAL – scriitori ai lumii - Writer of the World- Intervuews;  Grupul Scriitorilor Europeni; Antologia literară Poeți clasici și contemporani prezentați în esențe lirice, Ediție de colecție în coordonarea Rodica Danu și Daniela Alupii, Editura CELESTINUM, 2023; Avram Iancu- Mărturii istorico- literare, de prof. univ. dr. în istorie Lucian GIURA; antologiile la editura eCreator sub coordonarea lui Ion Romeo Roșiianu, printre care: „Desprimăvărarea cuvântului”; „Învărarea cuvântului”, 2019;  „Cuvântul iubirii, iubirea cuvântului”, 2020; „Toamna sentimentelor”, 2020; „Primăvara din suflet”, 2023; „Dragoste de muze”, 2023;  antologiile literare coordonate de Mariana Moga, pritre care: „Anatomia unui ideal”- Poezia anilor 2000, editura GIROC, 2022; „Ne scriu din cer poeții”, Editura ROTIPO, 2021; „Clepsidra cu sentimente”, vol. V, Editura Castrumde Thymes-Giroc, 2022; „ Ecou pentru alt Mâine”- scriitori români de pretutindeni, vol. III, Editura STEF, 2022; „Clepsidra cu sentimente”, vol. VI, Editura Castrum de Thymes-Giroc, 2023; „Lacrimi de toamnă”, Editura Ștef, 2021; DE AMICITIA, Editura ROTIPO, 2021; „Anatomia unui ideal- Poezia anului 2000”; A coborât din cer Crăciunul, volumul II, Editura Ștef, „Portrete literare-Scriitorii anului 2023 și opera lor”, Editura Ștef; UNIVERSAL – Scriitori ai lumii-Interviuri-Writers of the World- Interviews;”HODIE SCRIPTORIBUS, Editura Castrum de Thymes-Giroc, 2023; Antologiile coordonate de Mirela Minuța Alexa, printre care: Elogiul iubirii- ediția a V-a, 2023, Editura Ștef, 2023; Antologiile literare apărute la editura Cervantes:„ Din dor de Eminescu”, ediția a III-a, 2023;  „I LOVE YOU MAMA”, ediția a III-a;  Este cuprins în monografiile „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare” și „ Un secol de vibrație românească, 1918- Boroaia- 2018, lucrări apărute sub coordonarea dr. în istorie comandor Marian Moșneagu.  Este cuprins în Catalogul scriitorilor fălticeneni SCRIGROUP, realizat de scriitorul ieșean Cătălin Ciolca, U.S.R. și în Galeria Oamenilor de Seamă din municipiul Fălticeni, de C. COCÂRȚĂ și GEO NICHITA;

          Toate textele sunt originale și toate drepturile sunt rezervate autorului lor, Gheorghe Apetroae.

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu